Knjižara koja pluta na vodi


Izvor: Tanjug

Jedna od najoriginalnijih knjižara na svijetu i mjesto koje je postalo nezaobilazna stanka za turiste, ali i lokalno stanovništvo – “Libreria Acqua Alta” nalazi se nedaleko od Trga svetog Marka u Veneciji.

U Veneciji se jednom godišnje dešava nešto što se naziva “visoka voda” i tada “Libreria Acqua Alta” biva poplavljena. Međutim, to ne remeti rad knjižare, pošto u tom periodu knjige samo plutaju u svojim gondolama, čamcima i kadama, piše Tanjug.

U “Knjižari visoke vode” mogu se pronaći i nove i korištene i neobične knjige, ali to nije ono što je čini posebnom.

U knjižaru se ulazi direktno sa jednog od glavnih venecijanskih kanala i na tom mjestu se nalazi sto sa klupicom za kojim posjetioci mogu da se odmore i na miru prelistaju knjigu koja ih interesuje.

Unutrašnjost knjižare je zapravo ono što ostavlja posjetioca bez daha – redovi i gomile knjiga poredanih u čamcima, gondolama, kadama, koritima, gajbama… odnosno u svim predmetima koji mogu da plutaju.

Stepenice od starih enciklopedija

One knjige koje niko ne kupuje pretvorene su u druge korisne predmete, pa posjetioci iz knjižare mogu izaći stepenicama koje su napravljene od starih enciklopedija. Knjige prekrivaju i zid vanjskog dvorišta i transformišu ga u pravo malo umjetničko djelo.


Foto: Tanjug

Svjetski putnik i poliglota Luigi Frico je knjižaru otvorio prije desetak godina i vremenom se pokazalo da je to bio pun pogodak, pošto su mjesto odlično prihvatili i lokalni stanovnici, a istovremeno privlači i veliki broj turista.

Turisti tu dolaze kako da kupe knjigu, tako i da se fotografišu u neobičnom ambijentu u kojem mačke spavaju gdje god nađu mjesto ili u kojoj se radnik može vidjeti sa cigaretom u ruci.

Niko ne dosađuje potencijalnim kupcima i stiče se utisak kao da u knjižari niko i ne radi.

Oko 60 posto knjiga su nove, dok su ostale korištene, a među njima se nalaze svi žanrovi: romani, knjige o umjetnosti, filmu, sportu, hrani ili muzici, zatim antikvarne knjige, atlasi, stripovi…

Izvor: Agencije