Knjiga sve dalje od ruku čitalaca

U Beogradu je otvoren 57. međunarodni sajam knjiga, koji je okupio više od 800 učesnika iz Srbije, zemalja regiona i svijeta.

Uprkos velikom odzivu izdavača i knjižara i optimizmu organizatora koji očekuju veliku posjećenost, osnovni utisak je da ponuda novih izdanja upečatljivo siromašnija u odnosu na prethodne godine.

Sistematski i precizni pokazetlji o broju štampanih i prodatih izdanja izdavača regiona ne postoje, ali ako je suditi po riječima onih koji žive od toga – knjiga je sve dalje od ruku čitalaca, izvještava iz Beograda reporter Al Jazeere Nebojša Grabež.

“Stanje je loše, živi se teško i biće još gore”, kazao je Dejan Ilić iz Fabrike knjige.

Fabrika knjiga sigurno ne spada u red malih izdavača, a i problemi s kojima se suočava na tržištu knjiga također nisu mali, ni lako rješivi.

lić smatra da razlog tome nije ni smanjenje tržišta, ni komercijalno izavaštvo, već – razaranje strukture.

“Vi više nemate kome da pošaljete informaciju o novim knjigama. Novine više nemaju rubrike o tome, elektronske medije više ne zanima ova oblast, tako da kupci više nemaju informaciju kako da dođu to njih”, rekao je Ilić.

Neprijatna sudbina

Ovakva situacija nije samo svojstvena za Srbiju. Preživljava i većina izdavača iz regiona.

Izdavačka kuća Kruzak orijentirana je na filozofsku knjigu, ali kako kaže njen vlasnik Kruno Zakarija, dijeli neprijatnu sudbinu ostalih kolega sa hrvatskog tržišta.

“Onog trenutka kada sam shvatio da je vrag odnio šalu, a stvarno je odnio, morao sam se odlučiti na neke poteze. Više nema zaposlenih i ja radim praktično sam”, veli on.

Ima, međutim, i onih koji su zadovoljni svojim radom i plasmanom na tržištu. Spisateljica Mirjana Bobić Mojsilović praktično je preuzela realizaciju cjelokupanog procesa – od stvaranja djela, do njegovog plasmana.

“Ljudi kupuju moje knjige jer su dobre i zanimljive, a ja nemam nikakvo partijsko ili drugo prokriće. Sama ih štampam, uz pomoć prijatelja, distribuiram i promovišem po svetu. Ja verujem da sve  što je dobro dođe do čitalaca”, kaže ona.

Međunarodni sajam knjiga trajat će osam dana. Osim nekoliko svjetskih premijera, posjetioci će imati priliku upoznati brojne inostrane i domaće stvaraoce.

Izvor: Al Jazeera