Knjiga o Trumpu: Veliko neznanje ‘Vrlo stabilnog genija’

Pa nije takvo stanje kao da imate Kinu na svojoj granici, kazao je Donald Trump indijskom premijeru (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump jako slabo poznaje historiju i geografiju, a to je pokazao neznanjem kako Indija dijeli granicu s Kinom, navodi se u novoj knjizi o američkom lideru koju je napisalo dvoje novinara Washington Posta.

U knjizi A Very Stable Genius (Vrlo stabilni genij) Philipa Ruckera i Carol Leonnig na 417 stranica se ističu epizode nasilnog ponašanja čelnika SAD-a te njegovo nepoznavanje osnovnih stvari iz geografije i historije.

“Pa nije takvo stanje kao da imate Kinu na svojoj granici”, podsjetili su autori na izjavu Trumpa tokom razgovora s indijskim premijerom Narendrom Modijem, prenosi AFP.

Ove dvije države zapravo dijele dugu granicu i ratovale su 1962. godine zbog spornog dijela granice na Himalajima.

Nakon Trumpovog komentara o granici i očitog negiranja prijetnje koju Kina predstavlja Indiji, “Modi je ostao razgoračenih očiju zbog iznenađenja”, piše u knjizi čije je odlomke objavio Washington Post u srijedu.

‘Bio je opasno neinformiran’

“Modijevo raspoloženje se postepeno promijenilo – od šoka i brige do rezignacije”, navodi se dalje i dodaje kako je Trumpov savjetnik autorima rekao kako su “Indijci napravili korak unazad” u diplomatskim odnosima sa SAD-om.

U knjizi se govori i o posjeti Trumpa spomeniku “USS Arizoni”, američkom ratnom brodu kojeg su potopili japanski avioni 7. decembra 1941. godine u iznenadnom napadu na Pearl Harbor.

“Hej, Johne, o čemu se ovdje radi? Šta mi ovo obilazimo?”, navodno je Trump tada pitao šefa osoblja Johna Kellyja.

Autori pišu kako je “Trump čuo frazu ‘Pearl Harbor’ i izgledalo je kako razumije da posjećuje mjesto historijske bitke, ali je izgledalo da ništa više od toga ne zna”.

U knjizi se, između ostalog, navodi izjava bivšeg višeg savjetnika u Bijeloj kući koji je jednom za američkog čelnika kazao: “Bio je nekada opasno neinformiran.”

Izvor: Agencije