Oglasi

Knjiga o Trumpu: Veliko neznanje 'Vrlo stabilnog genija'

Američki predsjednik pokazivao je nepoznavanje osnova geografije i historije, poput činjenice da su Indija i Kina susjedi.
Pa nije takvo stanje kao da imate Kinu na svojoj granici, kazao je Donald Trump indijskom premijeruEPA-EFE

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump jako slabo poznaje historiju i geografiju, a to je pokazao neznanjem kako Indija dijeli granicu s Kinom, navodi se u novoj knjizi o američkom lideru koju je napisalo dvoje novinara Washington Posta.

U knjizi A Very Stable Genius (Vrlo stabilni genij) Philipa Ruckera i Carol Leonnig na 417 stranica se ističu epizode nasilnog ponašanja čelnika SAD-a te njegovo nepoznavanje osnovnih stvari iz geografije i historije.

"Pa nije takvo stanje kao da imate Kinu na svojoj granici", podsjetili su autori na izjavu Trumpa tokom razgovora s indijskim premijerom Narendrom Modijem, prenosi AFP.

Ove dvije države zapravo dijele dugu granicu i ratovale su 1962. godine zbog spornog dijela granice na Himalajima.

Nakon Trumpovog komentara o granici i očitog negiranja prijetnje koju Kina predstavlja Indiji, "Modi je ostao razgoračenih očiju zbog iznenađenja", piše u knjizi čije je odlomke objavio Washington Post u srijedu.

'Bio je opasno neinformiran'

"Modijevo raspoloženje se postepeno promijenilo - od šoka i brige do rezignacije", navodi se dalje i dodaje kako je Trumpov savjetnik autorima rekao kako su "Indijci napravili korak unazad" u diplomatskim odnosima sa SAD-om.

U knjizi se govori i o posjeti Trumpa spomeniku "USS Arizoni", američkom ratnom brodu kojeg su potopili japanski avioni 7. decembra 1941. godine u iznenadnom napadu na Pearl Harbor.

"Hej, Johne, o čemu se ovdje radi? Šta mi ovo obilazimo?", navodno je Trump tada pitao šefa osoblja Johna Kellyja.

Autori pišu kako je "Trump čuo frazu 'Pearl Harbor' i izgledalo je kako razumije da posjećuje mjesto historijske bitke, ali je izgledalo da ništa više od toga ne zna".

U knjizi se, između ostalog, navodi izjava bivšeg višeg savjetnika u Bijeloj kući koji je jednom za američkog čelnika kazao: "Bio je nekada opasno neinformiran."

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.