Klub Bošnjaka stavio veto na referendum u RS-u

Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda bh. entiteta Republika Srpska, stavio je u četvrtak veto na odluku Narodne skupštine RS-a o referendumu o radu Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

‘Za’ iz Kluba Srba

Klub Srba u Vijeću naroda RS-a jednoglasno je podržao odluku Narodne skupštine RS-a o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, rekao je predsjednik ovog kluba Pero Petrović.
On je kazao da Klub Srba smatra da je referendum u skladu sa Zakonom o referendumu, koji je usvojen 2010. godine.
Klub Srba u srijedu je održao sjednicu, na kojoj je razmatrao akte koje je Narodna skupština RS-a usvojila na 10. posebnoj sjednici održanoj 16. jula, a riječ je o odluci o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Šef Kluba Mujo Hadžiomerović potvrdio je na konferenciji za medije u Banjoj Luci, da je taj klub pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na odluku o referendumu u RS-u, jer smatraju da je neprihvatljivo da entitet osporava pravosudne institucije države.

Klub će, kako je istakao, iskoristiti sva pravna sredstva kako bi osporio neprihvatljivu odluku o referendumu te da su Sud i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine institucije formirane u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolija.

On je najavio da će Klub Bošnjaka zatražiti ocjenu ustavnosti Zakona o referendumu u RS-u, jer smatraju da za taj akt nema uporišta u Ustavu RS-a.

Hrvatski klub bez većine

Hadžiomerović je rekao da će, ukoliko Ustavni sud RS-a odbije veto Bošnjaka, tražiti da se o odluci o referendumu izjasni i Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Klub delegata hrvatskog naroda u Vijeću naroda RS-a, na sjednici u četvrtak nije uložio veto na odluku Narodne skupštine RS-a o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, izjavio je šef ovog kluba Željko Stipić, javlja Srna.

“Klub o ovom pitanju nije zauzeo stajalište, jer nismo imali potrebnu većinu za donošenje odluke da li je riječ o povredi vitalnog nacionalnog interesa, i to prvenstveno zbog nedolaska delegata iz Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine”, rekao je Stipić.

Klub delegata iz reda ostalih ne može postavljati pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Procedura sada nalaže da veto Kluba Bošnjaka na odluku o referendumu u RS-u razmatra Vijeće naroda, a ukoliko se stavovi ne usaglase, zasjedat će i Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a.

Konačan stav

Ukoliko ni tada ne bude dogovora, konačan stav dat će Ustavni sud RS-a.

Tek kada se iscrpe sve ove aktivnosti, odluka o referendumu bi zvanično stupila na snagu.

Narodna skupština RS-a usvojila je 15. jula odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, koji bi, prema odluci, trebao biti održan u prvoj sedmici po isteku 50 dana od stupanja na snagu ove odluke.

Za odluku, kojom je podržan prijedlog predsjednika RS-a Milorada Dodika, glasalo je 45 poslanika, dok se njih 31 suzdržalo od glasanja, a bošnjački poslanici su, u znak protivljenja, napustili skupštinsku salu prije glasanja.

Izvor: Al Jazeera i agencije