Kljuić i ‘Izdaja Bosne’: Zagreb je krvnik bosanskih Hrvata

Stjepan Kljuić: Za BiH nije bitno koliko je kojeg naroda; svi moraju imati jednaka prava (Klix.ba)

Politika koju je Hrvatska vodila prema Bosni i Hercegovini uglavnom je bila temeljena na neznanju i predrasudama, i to se zbiva u kontinuitetu, od razdoblja kada je Franjo Tuđman bio hrvatski predsjednik, pa do mandata predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, izjavio je u subotu nekadašnji predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine i bivši član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Stjepan Kljuić, ponavljajući tvrdnje kako je Tuđman ss Slobodanom Miloševićem u Karađorđevu 1991. godine dogovarao podjelu Bosne i Hercegovine.

Kljuić je ovo kazao na predstavljanju svoje nove knjige Izdaja Bosne, u kojoj je iznio svoja sjećanja na protekla tri desetljeća i najdramatičnije razdoblje novije historije Bosne i Hercegovine, u kojem je vršio najviše stranačke i državne dužnosti.

On je predsjednik HDZ-a BiH postao prije rata, artikulirao je hrvatsku politiku u periodu u kojem se vodila borba za osamostaljenje Bosne i Hercegovine i odbranu od srbijanske agresije, a politički je eliminiran kada ga je po, direktivama iz Zagreba, na čelu stranke zamijenio Mate Boban.

‘Tuđman nije imao pojma šta je Bosna’

Kljuić nikada nije oklijevao kazati kako ga je uklonila politika čiji je cilj bila podjela Bosne i Hercegovine po etničkim granicama, a u subotu je to ponovio, konstatirajući kako je žrtva, ali i kako je to “sam tražio”, odbijajući odustati od načela za koja je držao da su vrijedna borbe.

“Tvrdim da je Zagreb krvnik bosanskih Hrvata. Sarajevo ih je dokrajčilo, no to je već drugi ‘par rukava'”, rekao je Kljuić, istakavši kako Tuđman Bosnu i Hercegovinu nije “ni volio, niti ju je poznavao”, a pri tom je insistirao na tome da ga se bespogovorno sluša u provedbi politike koju je sam osmislio.

“On [Tuđman] nije imao pojma što je Bosna”, tvrdi Kljuić i ponovo iznosi optužbu da se Tuđman u Karađorđevu s bivšim srbijanskim predsjednikom dogovorio o tome kako podijeliti Bosnu i Hercegovinu.

Kaže da mu je to Tuđman rekao lično, tokom sastanka u Zagrebu nakon susreta u Karađorđevu.

S druge strane, kazao je Kljuić, “sarajevska politika” trudila se Hrvate dodatno obespraviti i zato danas i postoje napetosti s kojima se Bosna i Hercegovina sučeljava.

‘Šta će mene braniti Grabar-Kitarović?

“Za Bosnu i Hercegovinu nije bitno koliko je kojega naroda. Svi moraju imati prava kakva imaju pripadnici različitih naroda u Švicarskoj”, poručio je on, uz konstataciju da će “Bosne, unatoč izazovima, biti, samo se za nju treba boriti unutarnjim snagama”.

“Šta će mene braniti gospođa Kitarović? To je problem koji je Zagreb stvorio, jer oni Bosnu ne poznaju i ne vole.”

Jedan od promotora Kljuićeve knjige, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak Franjo Topić, kazao je kako je odnos prema politici kao zalaganju za opće dobro u Bosni i Hercegovini odavno napušten, što je bitan uzrok problema u kojima se ta država nalazi.

Biti Hrvat i istovremeno Bosanac je izazov za svakog pripadnika hrvatskog naroda u toj državi, a Kljuić je jedan od onih kojima je u tome teško naći premca, tvrdi predsjednik Napretka.

Izvor: Agencije