Klimatske promjene: Planeta u alarmantnoj situaciji

Kamp je simbolično formiran između zgrada Bundestaga i Vlade Njemačke (Anadolija)

Brojni aktivisti za zaštitu okoline okupili su se u Berlinu ispred zgrade njemačkog Bundestaga kako bi ukazali na problem klimatskih promjena. 

U okviru okupljanja koje je organizovala grupa “We4future” (Mi za budućnost) u centru Berlina, između zgrada Bundestaga i Vlade Njemačke, podignuto je 20 šatora.

Protestni kamp će trajati do ponedjeljka. 

Glasnogovornik grupe Florian Betz kazao je novinaru Anadolije kako je jedan od ciljeva okupljanja ukazati na to da svaki pojedinac može učiniti nešto kada je riječ o borbi protiv klimatskih promjena. 

“Mi smo danas ovdje jer se društvo i planeta nalaze u alarmantnoj situaciji i na tom planu moramo hitno nešto učiniti”, kazao je Betz. 

Naglasio je kako je kamp simbolično formiran između zgrada Bundestaga i Vlade Njemačke, što je, prema njegovim riječima, centar moći Njemačke. 

Cilj kritikovati njemačku politiku 

Dodao je kako se kroz ovaj kamp pokušava odgovoriti na pitanja kako individualno doprinijeti u kontekstu klimatskih promjena, kako se postaviti i kako biti što učinkovitiji.

Okupljeni kažu kako je cilj ukazati na problem klimatskih promjena, ali kritikovati njemačku politiku na tom planu. 

Njemačka policija dala je dozvolu da se kod zgrade Vlade podigne svega pet šatora, nakon čega su aktivisti podnijeli žalbu sudu.

Njemački sud ju je uvažio i dozvolio im da podignu šatore u kojima bi mogli provesti noć.

Izvor: Agencije