Kličko: Vlasti nas varaju i ne uvažavaju

Ukrajinska opozicija ocijenila je da okrugli sto, koji je danas održan u Kijevu sa ciljem pronalaženja rješenja za izlazak Ukrajine iz krize, predstavlja prevaru organizovanu pred predstojeće velike demonstracije.

“Vlasti nisu uzele u obzir nijedan od naših zahtjeva. Ovaj okrugli sto nije ništa drugo do prevara”, izjavio je lider opozicione partije Udar Vitalij Kličko.

Trojica lidera opozicije – Oleg Tjagnibok, lider partije Sloboda, Vitalij Kličko, lider partije Udar, te šef opozicione parlamentarne grupe Otadžbina Arsenij Jatsenjuk prihvatili su, nakon dužeg oklijevanja, da učestvuju u dijalogu i predstave svoje zahtjeve, kao i da čuju odgovore vlade.

Na okruglom stolu, osim zvaničnika vlasti i opozicije, učestvovali su i  trojica bivših predsjednika – Viktor Juščenko, Leonid Kučma i Leonid Kravčuk, te predstavnici civilnog društva i vjerski zvaničnici.

Naredni okrugli sto o političkom rješenju u Ukrajini mogao bi se održati 17. decembra, najavio je bivši predsjednik Kravčuk koji je i inicirao sastanak, te najavio kako se do tada očekuje izrada nacrta dokumenata o rješenju problema.

Opozicija, koja traži ostavku vlade i potpisivanje sporazuma sa EU, i danas je protestovala na Trgu nezavisnosti u Kijevu.

Janukovič za moratorijum na upotrebu sile

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič prethodno je, na okruglom stolu pod nazivom „Ujedinimo Ukrajinu“, predložio moratorijum na upotrebu sile i nasilne akcije tokom demonstracija u Kijevu.

Janukovič i premijer Mikola Azarov, zajedno su sa trojicom bivših predsjednika – Juščenkom, Kučmom i Kravčukom, pokušali da sa predstavnicima opozicije nađu izlaz iz krize koja potresa Ukrajinu.

„Tražim od svih da utiču na smirivanje situacije i okončanje konfrontacije“, rekao je Janukovič i dodao da sukobi ne vode ničemu dobrom.

Predložio je da vlasti i opozicija pronađu način za izlazak Ukrajine iz krize.

„Svako ima svoje gledište i to gledište treba da se poštuje. Moramo da razmišljamo o tome kako da ujedinimo narod, a ne da ga razjedinimo, a treba da budemo jedinstveni i kada je u pitanju spoljna politika“, poručio je ukrajinski predsjednik.

Pregovori sa opozicijom

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič počeo je popodne pregovore s opozicijom te je predložio amnestiju za pritvorenike uhapšene u protestima uz najavu skorog potpisivanja trgovinskog ugovora s Evropskom unijom.

Do blage relaksacije odnosa na relaciji Vlada i opozicija u Ukrajini došlo je nakon što je opozicija pristala na pregovore s predsjednikom.

Posrednik u pregovorima je najbogatiji Ukrajinac Rinat Ahmetov, koji je pozvao sve strane u najtežoj političkoj krizi koja potresa Ukrajinu na pregovore te poručio kako “političari – Vladini zvaničnici i opozicija, ali i moralne vođe, moraju sjesti za pregovarački stol i donijeti odluku na ponos svih”.

Pregovore vodi Leonid Kravčuk, prvi predsjednik nezavisne Ukrajine, a jedan od njegovih nasljednika – aktuelni predsjednik Janukovič, obećao je pokazati spremnost “pronaći put koji će dati nadu ukrajinskom narodu da prebrodi krizu”.


Boris Varga o političkom položaju Ukrajine

“Istraga će zaključiti ko je kriv za demonstracije, a odgovorni trebaju biti kažnjeni. Oni koji su slučajno uhapšeni na demonstracijama, trebaju biti amnestirani”, poručio je predsjednik Janukovič.

Opozicija ne vjeruje vladajućima

Prijevremni izbori ostaju jedan od osnovnih zahtjeva s kojima je opozicija otišla na sastanak s Janukovičem.

Vlada je ranije obećala skoro potpisivanje trgovinskog sporazuma s Evropskom unijom, no opozicija obećanjima ne vjeruje.

“Ranije su obećali mnoge stvari. Imali su šansu da to potpišu prije dvije sedmice, pa zašto nisu? To je samo igra, to su pusta obećanja. Slušamo takva obećanja već prilično dugo”, poručio je uoči pregovora Vitalij Kličko, lider opozicione partije Udar.

Drugi vođa opozicije Arsenij Jatsenjuk ponavlja kako je “Vlada kriva za političku i ekonomsku krizu” te poziva predsjednika da “kazni policiju koja je tukla demonstrante”.

Vladi ne vjeruje ni hiljade demonstranata koji kampiraju na Trgu nezavisnosti.

“Arbuzov kao i ostatak Vlade obećava mnogo, ali im ne bismo trebali vjerovati. Vidjeli smo šta se desilo u noći 30. novembra i šta se dešavalo od utorka do srijede, tako da im ne bismo trebali vjerovati”, poručuje demonstrantica Olga.

Nasilje koje je policija koristila protiv demonstranata, zasmetalo je i evropskim dužnosnicima. Predsjednik Evropske komije Hoze Manuel Baroso poziva ukrajinskog predsjdnika da poštuje individualne slobode.

“Ako su demonstracije mirne, nema mjesta za represiju. Lično sam razgovarao sa predsjednikom Janukovičem, kako bi mu kazao da mora poštivati individualne slobode koje demokratska vlada garantira”, kaže Baroso.

Oslobođeno devet demonstranata

Ukrajinski sud je oslobodio demonstrante koji su uhapšeni tokom nasilnih protesta u blizini zgrade Predsjedništva.

Oslobađanje uhapšenih demonstranata je bio jedan od zahtjeva opozicije, podsjeća AP.

Glasnogovornica žalbenog suda Olga Čaplja rekla je da je oslobođeno najmanje devet uhapšenih demonstranata nakon protesta 1. decembra, ali i da će se ipak voditi krivični postupak protiv njih.

Opozicija je za pregovore s Vladom postavila kao uslov oslobađanje demonstranata.

Također je tražila posvećenost Vlade u unapređenju odnosa s Evropskom unijom.

Odbijanje predsjednika Viktora Janukoviča da potpiše sporazum s EU-om je bila pokretačka sila protesta.

Zamjenik premijera Serhij Arbuzov je, nakon sastanka s zvaničnicima EU-a u četvrtak, kazao da Ukrajina ubrzo namjerava potpisati sporazum, ali da se moraju riješiti još neka pitanja.

Razgovor s opozicijom

Tri najveća ukrajinska opoziciona lidera – među njima i svjetski prvak u boksu Vitalij Kličko – saglasili su se u petak da razgovaraju s predsjednikom Janukovičem u cilju pronalaženja kompromisnog rješenja za izlazak iz krize, koja je na ulice izvela na stotine hiljada demonstranata.

“Svi oni će učestvovati na razgovorima za okruglim stolom. Idemo na razgovore”, rekla je novinarima Oksana Zinovjeva, glasnogovornica Vitalija Klička.

Predsjednik Janukovič, suočen s masovnim protestima, koji pozivaju na njegovu ostavku, održat će u petak razgovore s bivšim predsjednikom Leonidom Kravčukom, šefovima parlamentarnih grupa i vjerskim liderima.

Peking: Bez miješanja Zapada

Zapadne sile bi se trebale prestati miješati u unutrašnje stvari Ukrajine i manipulirati “mišljenjem naroda” na temu sporazuma o pridruživanju s EU-om, objavila je u petak kineska državna agencija Sinhua.

U komentaru te agencije, objavljenom samo nekoliko dana nakon što je predsjednik Janukovič posjetio Kinu, izražava se kritika zapadnih lidera zbog podrške hiljadama demonstranata koji se već više od tri sedmice okupljaju na glavnom kijevskom Trgu nezavisnosti, prenosi Reuters.

“Zapad mora držati ruke podalje od unutrašnjih stvari jedne suverene zemlje. Izražavanje podrške antivladinim demonstrantima predstavlja ozbiljan udarac za demokratiju u Ukrajini, a mogao bi zakomplicirati situaciju u regionu”, objavila je Sinhua.

Autor komentara optužuje Zapad za “podsticanje sukoba” i nerede u regionu, time što je Ukrajinu gurnuo prema EU-u, “kao direktan izazov zvaničnoj Moskvi”.

“Miješanje Zapada je prekinulo nezavisan dijalog između ukrajinske Vlade i opozicije i posijalo sjeme buduće socijalne i političke podjele u toj zemlji”, istakla je Sinhua, čiji se komentari mogu smatrati odrazom stavova zvaničnog Pekinga.

Izvor: Al Jazeera i agencije