Kličko u subotu brani titulu protiv Furyja

Ovog vikenda će se održati odgođena borba za naslov svjetskog bokserskog prvaka u teškoj kategoriji između branioca, 39-godišnjeg Ukrajinca Vladimira Klička i 12 godina mlađeg izazivača – Britanca Tysona Furyja.

Prvobitno su se trebali boriti 24. prošlog mjeseca, ali Kličko je na treningu povrijedio potkoljenicu lijeve noge. Britanac je bio furiozan u komentarima, jer je treći put u četiri godine doživio da mu protivnik odgađa borbu.

Međutim, to do sada nije utjecalo na ishode mečeva – Fury je održao savršeni omjer u profesionalnoj karijeri: 24 pobjede i nula poraza.

„Nikad nisam poražen, a tako će biti i nakon subotnje noći, zato što su svi ti moji bivši protivnici dolazili u Njemačku znajući da će izgubiti. Dolazili su zbog zarade. Mene ne motivira novac. Motiviraju me pobjede. I svim srcem vjerujem da pobjeđujem u ovom meču. Neće to biti običan trijumf, slavit ću u velikom stilu. A kao šlag na tortu ću potom zapjevati“, govori ovaj borac.

Klička bi pobjeda zadržala na putu prema rekordu Joea Louisa, koji je titulu odbranio 25 puta zaredom.

Specifičnost meča

Ukrajinac će šampionske pojaseve Međunarodne bokserske federacije (IBF), Svjetske bokserske organizacije (WBO), Međunarodne bokserske organizacije (IBO) i Svjetske bokserske asocijacije (WBA) u teškoj kategori u njemačkom Dizeldorfu braniti 19. put uzastopno.

„Nije mi ovo prva borba u Dizeldorfu. Mnogo sam ringova i protivnika u karijeri prošao, a svako je imao svoju specifičnost. Ovaj put preda mnom je živopisan lik, a uz to i prilično mlad i želi pravi izazov. Naravno, čuo sam sve što je rekao. Nervozan je, što znači da je dobro pripremljen, a to znači da je na oprezu. Dobro je biti nervozan. I ja sam nervozan prije svake borbe, uopće to ne skrivam“, ističe.

A tužan je i poražen Kličko posljednji put bio prije 11 godina. Tada je treći put u profesionalnoj karijeri njegova ruka ostala dolje. U pobjedama je od njih 64 većina, njih 53, završilo nokautom.

Izvor: Al Jazeera i agencije