Klanjana kolektivna dženaza za 86 prijedorskih žrtava

Na stadionu Vedro polje u Hambarinama, kod Prijedora, klanjana je kolektivna dženaza za 86 žrtava iz Prijedora i Kotor Varoši, koji su ubijeni 1992. godine.

Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti čiji su posmrtni ostaci uglavnom ekshumirani na Korićanskim stijenama, prenosi Fena.

“Pravda na ovom svijetu jeste spora ali nije nedostižna”, poručeno je sa još jedne kolektivne dženaze u Prijedoru.

U tišini danas su se na stadionu Vedro polje kod Prijedora samo čuli jecaji majki i sestara, braće dok su čitana imena 86 ubijenih, prenosi Anadolija.

Prilikom okupljanja povodom dženaze i ukopa žrtava, minutom šutnje je odana pošta i za pet katolika koji su također pogubljeni na Korićanskim stijenama.

Najmlađe žrtve koje će biti ukopane su mladići koji su, kada su ubijeni, imali svega 19 godina: Samir (Sadika) Garibović, Emir (Kemala) Đonlagić i Suad (Mehe) Kljajić. Suad će biti ukopan zajedno sa svojim ocem Mehom.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Bećir (Adema) Bešić, rođen 1931. godine.

Konačni smiraj će naći otac i sin, Elezović Hajrudin i Jasmin, braća Edin i Emir Elezović te Fahrudin Elezović.

Zajedno će biti ukopani i otac i sin Šerif i Zafir Bajrić te braća Zulić, Mirsad i Suad; braća Jakupović, Armin i Dedo; braća Grabić, Mustafa i Vejsil; te braća Sivac, Nedžad i Edin.

Ukop žrtava

Nakon kolektivne dženaze, posmrtni ostaci žrtava bit će ukopani u različitim mezarijima, a u skladu sa željama njihovih porodica.

Najveći broj žrtava, 68 njih, ukopan je u Šehidskom mezarju Kamičani, dok će ostali ukopani u Šehidskim mezarjima Čarakovo, Hambarine, Bišćani, Skela, Rizvanovići te Šehidskom mezarju Dabovci u Kotor Varoši.

U Prijedoru je 1990-ih godina ubijeno 3.176 civila, uglavnom nesrpske nacionalnosti, još uvijek se traga za blizu 500 njih.

Ubijeni Prijedorčani ekshumirani su, prema podacima iz aprila ove godine, na 489 lokacija, koje su najvećim dijelom na području opštine Prijedor, prenosi Anadolija.

Međutim, posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana ekshumirani su i na području deset susjednih općina, ali i u susjednim državama.

Stanovnici Prijedora i okolnih sela koji su bili nesrpske nacionalnosti ubijani su, maltretirani, izgladnjivani i zatvarani logore, među kojima su Trnopolje, Omarska i Manjača.

Kroz te logore prošlo je više od 30.000 ljudi.

Izvor: Al Jazeera i agencije