Kiska će biti novi slovački predsjednik

Uspješni preduzetnik i filantrop, Kiska je ponosan što nije član nijedne stranke (EPA)

Novi slovački predsjednik bit će milijunaš i filantrop Andrej Kiska, pokazuju rezultati nakon prebrojanih 99,85 posto glasova u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Kiska je dobio potporu 59,6 posto birača, a slovački socijaldemokratski premijer Robert Fico osvojio je glasove 40,4 posto birača te je čestitao Kiski na pobjedi, prenosi Hina.

Pravo glasa na predsjedničkim izborima imala su blizu 4,4 milijuna Slovaka, a birali su svog četvrtog predsjednika države od proglašenja neovisnosti.

Preduzetnik i filantrop

Kiska će prisegnuti 15. lipnja, nakon što istekne drugi mandat aktualnom predsjedniku ljevice Ivanu Gašparoviču.

Uspješni poduzetnik i filantrop, koji je 2006. godine osnovao humanitarnu organizaciju za pomoć obiteljima s bolesnom djecom, Kiska (51) je ponosan što nije član nijedne stranke, a “političku neiskvarenost” u kampanji je isticao kao prednost, a ne manu.

Fico (49), predsjednik Vlade od 2006. do 2010. te od 2012. godine, pobijedio je u prvom krugu izbora, 15. ožujka, s 28 posto glasova, a Kiska je dobio podršku 24 posto birača.

Iako se od samog početka kampanje Fico smatrao apsolutnim favoritom, strah birača od njegove prevelike dominacije donio je podršku njegovom protukandidatu Andreju Kiski.

Fico smatran favoritom

Posljednje ankete pred izbore su pokazivale da Fico ima podršku 35 posto birača, dok je Kiska zaostajao desetak postotnih poena za njim, prenosi Tanjug. 

Međutim, razlika između dva kandidata se brzo smanjivala i neki analitičari su isticali da Kiska ima priliku pobijediti Fica u drugom krugu.

Premijer ima najveću vlast u slovačkom parlamentarnom sustavu, ali se predsjednik, unatoč ograničenim ovlastima, bira izravno.

Izvor: Agencije