Kipru fali 75 miliona eura za plate, penzije

Vlada je poduzela dodatne mjere za izbjegavanje bankrota (AFP)

Zaposleni u kiparskom javnom sektoru i penzioneri bi ovog mjeseca mogli ostati bez plata i penzija zbog manjka u državnoj kasi od najmanje 75 miliona eura, upozorila je šefica računovodstva državne blagajne, Rea Georgiou.

Ona je, u obraćanju finansijskom komitetu kiparskog Parlamenta, rekla da Vlada nastoji izbjeći bankrot u aprilu, prenosi AFP.

Nedovoljne rezerve

“Manjak u državnoj kasi za april je 160 miliona eura. Rezerve od 85 miliona eura nisu dovoljne i potreban nam je podjednak iznos kako bismo izbjegli bankrot”, rekla je Georgiou i dodala da bi prva rata iz međunarodnog programa pomoći trebala stići u maju.

Glasnogovornik Vlade Kipra Christos Stylianides rekao je novinarima da su vlasti požurile izbjeći bankrot i da su preduzete dodatne mjere za prikupljanje sredstava.

“Ova Vlada će u predstojećih nekoliko dana učiniti sve što je u njenoj moći kako bi usvojila zakone povezane s paketom pomoći i kako ne bismo imali probleme s isplatom plata i penzija krajem ovog mjeseca”, rekao je Stylianides.

Prema sporazumu postignutom sa Evropskom unijom, Evropskom centralnom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom, Kipar će značajno smanjiti obim svog ogromnog bankarskog sektora, podići poreze, smanjiti broj zaposlenih u javnom sektoru i privatizirati neke od državnih kompanija.

Izvor: Agencije