Kiparski Turci se nadaju okončanju izolacije

Mustafa Akinci, nezavisni kandidat, pobijedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora na Sjevernom Kipru kojeg priznaje samo Turska, pokazuju preliminarni rezultati.

Na današnje izbore izašlo je 64,15 glasača. Akinci je osvojio 60,38 posto glasova, dok je njegov protivnik Dervis Eroglu osvojio 39,62 posto glasova.

Novi predsjednik turskog dijela Kipra bit će pod velikim pritiskom da okonča izolaciju i otvori pregovore sa kiparskim Grcima.

„Kad je riječ o odnosima između Turske i zajednice kiparskih Turaka, želimo da taj odnos bude bratski, a ne odnos majke i djeteta“, rekao je prije izbora Akinci.

Dio stanovnika kaže da se sa svijetom žele povezati kao jedinstvena država – Kipar.

„Akinci i oni koji ga podržavaju priželjkuju promjene. Vjeruju da za njih postoji mogućnost. Odnedavno se ulažu diplomatski napori za iznalaženje rješenja višedecenijskog sukoba na Kipru“, izvještava Zeina Khodr.

Akincijev glavni protivnik bio je trenutni predsjednik Dervis Eroglu.

Njegova stranka bori se za to da im Turska i dalje bude matica, te da kiparski Turci izbore vlastitu međunarodno priznatu državu.

Podjele i dalje velike

Ujedinjenje Kipra, prema njegovom mišljenju, neće dovesti do ekonomskog prosperiteta.

“Ekonomija se neće poboljšati. Kiparski Turci s ostatkom svijeta povezani su preko Turske”, kaže Ata Atun, savjetnik predsjednika Eroglua.

U trenutku kad je međunarodna zajednica zainteresovana za oživljavanje mirovnog procesa, podjele su i dalje velike.

Turska poslovna zajednica na Kipru vjeruje da bi ujedinjenjem otoka svi bili na ekonomskom i političkom dobitku.

“U procesu istraživanja i crpljenja prirodnih resursa u istočnom dijelu Sredozemnog mora najbolje bi bilo da se Kipar ujedini, te da se normalizuju odnosi s Turskom”, ističe Fikri Toros iz Trgovinske komore kiparskih Turaka.

Otvaranje luka i trgovina, te crpljenje potencijalnih izvora nafte i plina predstavlja veliki potencijal.

Ovdašnje stanovništvo se, možda, politički i razilazi, ali zajednička težnja im je okončati izolaciju.

Izvor: Al Jazeera