Kipar pristao na evropski paket pomoći

Opozicione stranke tvrde da će zbog paketa pomoći Kipar ostati rob stranih kreditora (Reuters)

Parlament Kipra odobrio je većinom glasova evropski paket pomoći vrijedan 10 milijardi eura. 

Paket pomoći od Evropske unije (EU) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kipru će pomoći da izađe iz krize, ali će morati zatvoriti drugu po veličini banku, a velike će gubitke pretrpjeti i neosigurani štedni ulozi, zbog čega građani sve glasnije traže izlazak iz eurozone.

Vladini dužnosnici su upozoravali Kiprane da će zemlja bez paketa pomoći već idući mjesec bankrotirati te neće moći isplaćivati plaće i penzije, a ministar finansija Harris Georgiades je prethodno ocijenio da je ovo teška, ali neophodna odluka i da sporazum bez odlaganja mora biti ratificiran.

Nažalost, za nas je (paket pomoći) jednosmjerna ulica. Njime ćemo izbjeći bankrot i on nam pruža izglede, iako uz brojne prepreke, za izlazak iz ove oluje“, rekao je Averof Neofitu, predsjednik vladajuće desničarske Stranke demokratskog zbora.

‘Najveći poraz Kipra’

Opozicione stranke tvrde da će zbog paketa pomoći Kipar ostati rob stranih kreditora.

George Perdikis iz Stranke zelenih je kazao kako je glas ‘za’ kiparskoga Parlamenta najveći poraz u historiji Kipra. “Demokratski izabranim zastupnicima pištolj je uperen u glavu i moraju pristati na ropstvo“, dodao je.

Komunistička stranka AKEL drži da bi Kipar morao potražiti alternativne izvore finansiranja, među ostalima i izlaskom iz eurozone u koju je ušao 2008.

Ispred zgrade Parlamenta, hiljade građana je protestiralo protiv sporazuma.

Bit će još gore. Vidjeli smo već rad MMF-a i Evropske centralne banke u Portugalu, Španiji i Grčkoj. Ne vjerujemo da će donijeti ičeg dobrog Kipru“, rekao je privatni poduzetnik Yasemis Filis.

Demonstranti smatraju da će dogovor sa Evropskom unijom uništiti ekonomiju, a njih uvesti u dužničko ropstvo.

Izvor: Al Jazeera i agencije