Kipar pokreće SMS kampanju za odvraćanje migranata od dolaska

Sa gotovo 880.000 stanovnika, Kipar ima najveći procent migranata u okviru EU-a među zemljama koje su prve na udaru izbjegličkog vala (EPA)

Kipar će pokrenuti višejezičnu SMS kampanju kako bi odvratio migrante da dolaze na otok uslijed pogrešnog uvjerenja da će preko ove članice Evropske unije doći na kontinent, saopćio je ministar vanjskih poslova Nicos Nouris.

Nouris je za Associated Press izjavio da ova kampanja ima za cilj da razbije pogrešna uvjerenja među migrantima koja propagiraju učesnici trgovine ljudima, da će im status tražioca azila na Kipru biti “ulaznica” za druge evropske zemlje, prenosi Tanjug.

Ministar je rekao da migranti koji dođu na Kipar bivaju “zarobljeni” na otoku zato što ova država nije dio Šengena.

Sa gotovo 880.000 stanovnika, Kipar ima najveći procenat migranata u okviru EU-a među zemljama koje su prve na udaru izbjegličkog vala.

‘Prva stanica’

U ovoj zemlji taj procent iznosi 3,8 posto, dok u drugim državama koje su prva “stanica” za migrante u Evropskoj uniji, poput Grčke, Italije, Španije i Malte, tražioca azila ima ispod jedan posto, rekao je Nouris.

Procjenjuje se da gotovo 25-30 posto migranata na Kipru dolazi iz područja zahvaćenih ratovima.

Prema zvaničnim podacima, najviše tražioca azila u ovoj zemlji u toku prošle godine bilo je iz Sirije, Gruzije, Indije, Bangladeša, Pakistana, Kameruna, Vijetnama, Egipta, Nigerije i Šri Lanke.

Većina migranta dolazi na sjever Kipra a onda preko tampon zone koja je pod kontrolom Ujedinjenih naroda prelaze na međunarodno priznati jug kako bi zatražili azil.

Izvor: Agencije