Kipar odbio Crnoj Gori izručiti Izraelca Friga

Istraga o pokušaju terorizma u Crnoj Gori obuhvatila je osam stranih državljana, a među njima je i Joram Frig (Reuters)

Kipar Crnoj Gori neće izručiti izraelskog državljanina Jorama Friga, kojeg vlasti u Podgorici potražuju zbog pomaganja u pokušaju terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine i njemu je jučer ukinut pritvor, pišu podgoričke Vijesti.

Sagovornik Vijesti tvrdi da su kiparske vlasti tražile dodatnu dokumentaciju od crnogorskog Specijalnog državnog tužilaštva i nakon toga procijenile da nema elemenata za izručenje, prenosi agencija Beta.

Ministarstvo pravde Crne Gore uputilo je krajem aprila vlastima na Kipru molbu za izručenje izraelskog državljanina Jorama Friga u cilju vođenja krivičnog postupka za pokušaj terorističkog napada u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine.

Pedesettrogodišnji Izraelac uhapšen je 20. aprila u Nikoziji, po međunarodnoj potjernici Interpola Podgorica a u okviru naredbe za provođenje istrage protiv osam stranih državljana koje je predvodio Joseph Assad, bivši operativac CIA-e.

Istragom o pokušaju terorizma u Crnoj Gori bio je obuhvaćen i Assad, a u međuvremenu je proširena i na osam stranih državljana, koji važe za njegove bliske saradnike. Među njima je i Joram Frig.

Assad je uhapšen 19. septembra 2018. godine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima – u Abu Dabiju po potjernici crnogorskih vlasti, ali je nakon nekoliko dana pušten.

Odbio svjedočiti na suđenju

Sjedinjene Američke Države su nakon saznanja o Assadovom hapšenju preko svojih diplomatskih veza zatražile da se njihov državljanin ne izruči Crnoj Gori.

Kako tvrde crnogorski istražitelji, Assadova višečlana međunarodna ekipa, uglavnom penzionisani pripadnici obavještajnih službi, boravila je u više navrata u Crnoj Gori i pružila sigurnosne usluge organizatorima akcije planirane za 16. oktobar.

On je odbio da svjedoči na suđenju za pokušaj terorizma.

Podgorički Viši sud osudio je u slučaju pokušaja terorizma u prvostepenoj presudi lidere Demokratskog fronta Andriju Mandića i Milana Kneževića na po pet godina zatvora u slučaju pokušaja terorizma. Sud im nije odredio pritvor tako da će pravosnažnu presudu čekati na slobodi.

Ruski državljanin Eduard Šišmakov osudjen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina a Vladimir Popov na 12 godina. Za njih Tužilaštvo tvrdi da su agenti ruske obaveštajne službe GRU i oni nisu dostupni crnogorskim vlastima. Oni su označeni kao organizatori pokušaja terorizma i kriminalnog udruživanja.

Od devet srpskih državljana na najtežu kaznu od osam godina je osuđen bivši šef srpske žandarmerije Bratislav Dikić. Njemu je produžen pritvor do pravosnažnosti presude.

Izvor: Agencije