Kipar dobio prvu tranšu ruskog kredita

Kiparski ministar finansija Kazamias potpisao ugovor o kreditu (EPA)

Kipar je dobio prvu tranšu ruskog kredita – 590 miliona eura, navodi se u saopćenju vlade. Čitav kredit, prema sporazumu potpisanom u Moskvi 23. decembra, iznosit će 2,5 milijardi eura.

Zajam je namijenjen “jačanju protoka kapitala u javnom sektoru i pokrivanju državnih finansijskih potreba u 2012”, prenijela je francuska novinska agencija AFP

Konačni sporazum o zajmu potpisali su 23. decembra zamjenik ruskog ministra finansija Sergej Storčak i ministar finansija Kipra Kikis Kazamias, navela je prethodno kiparska novinska agencija CNA.

Zvanična Moskva je u septembru saopćila da pregovara o kreditu koji je Nikozija zatražila da bi podržala svoje finansije, koje su teško pogođene krizom u Grčkoj i eurozoni, čiji je Kipar član.

CNA nije iznijela detalje kredita, ali je ruska agencija “RIA Novosti” navela da se, prema nepotvrđenom izvještaju iz septembra, radi o petogodišnjem zajmu uz godišnju kamatnu stopu od 4,5 posto.

Tmurne procjene

U tmurnoj procjeni ekonomske situacije na Kipru, Međunarodni monetarni fond je prošlog mjeseca naveo da očekuje da će istočnomediteranska ostrvska država ove godine zabilježiti nulti privredni rast, dok će 2012. zapasti u blagu recesiju.

MMF je prognozirao da će budžetski deficit u 2011. porasti na oko sedam posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), budući da vladine mjere nisu donijele očekivane rezultate.

U pokušaju da smanji ogromni fiskalni deficit i izbjegne traženje finansijske pomoći od EU, kiparski parlament je ranije ovog mjeseca odobrio mjere štednje, koje uključuju dvogodišnje zamrzavanje plata za radnike u javnom sektoru.

Izvor: Agencije