Oglasi

Kipar će dobiti pomoć kreditora

Ministarstvo finansija te zemlje objavilo da se radi o kreditu od 17,5 milijardi eura.
Sporazum o kreditu je postignut tokom pregovora međunarodne "trojke" kreditoraAP

Međunarodni kreditori saglasili su se da dodijele Kipru finansijsku pomoć, prenosi Agencija France Presse, pozivajući se na kiparsku državnu agenciju CNA.

Sporazum o kreditu je postignut tokom pregovora međunarodne "trojke" kreditora (Evropska centralna banka, Evropska komisija i Međunarodni monetarni fond) sa vlastima Kipra, javio je agenciji izvor u Vladi Kipra.

Detalji zaključenog sporazuma između "trojke" kreditora i Vlade Kipra još se ne otkrivaju, iako je ranije Ministarstvo finansija te zemlje objavilo da se radi o kreditu od 17,5 milijardi eura.

Od te sume10 milijardi eura će biti izdvojeno za dokapitalizaciju kiparskih banaka, šest milijardi eura za smanjenje državnog duga, a blizu 1,5 milijardi dolara, kako se očekuje, upotrijebit će se za popunu budžeta.

Snižen kreditni rejting

Iznos kredita je jednak bruto društvenom proizvodu (BDP) Kipra, koji je 2011. godine bio 17,97 milijardi dolara.

Kipar je pregovore sa međunarodnom "trojkom" kreditora počeo tokom ljeta.

Međutim, tokom nekoliko mjeseci strane nisu uspjele doći do bilo kakvog sporazuma.

Rečeno je da kreditori, u zamjenu za pružanje finansijske pomoći traže od kiparskih vlasti da provedu reforme javnog sektora, koje obuhvataju i masovna otpuštanja i smanjenja plata.

Vlada te otočne države nije pristala na tako radikalne mjere.

Dugotrajni pregovori s međunarodnim kreditorima bili su jedan od razloga zbog kojih su vodeće svjetske bonitetne agencije snizile kreditni rejting Kipra.

Izvor: Agencije