Kinu trese ‘zlatna groznica’

Ove godine Kinu trese zlatna groznica. Nesigurnost na svjetskim berzama kineske ulagače okrenula je ovom plemenitom metalu, čime Hong Kong ponovno postaje zlatno središte. Mnogi smatraju kako bi ovo mogla biti rekordna godina za zlato.

Glavni shopping distrikt u Hong Kongu okupirale su zlatare. Nalaze se na svakom ćošku. Ovaj plemeniti metal postao je iznimno popularan među klijentima s kopna. Prošlog maja Kina je iz Hong Konga uvezla pet puta više zlata nego u istom periodu prošle godine.

“Smatram da zbog rasta cijena zlata i nastavka neizvjesnosti na tržištu, postoji velika šansa da bi ovo mogla biti rekordna godina“, kazao je Jasper Lo, iz brokerske kompanije King International. 

Jasper Lo u Hong Kongu upravlja jednom od najvećih brokerskih kompanija za investicijsko zlato, odnosno poluge. Kako kaže, zlatna groznica pojavila se u januaru, kao posljedica ekonomskog usporavanja Kine. No, temperaturu dodatno dižu Brexit i priča o ključnim kamatnim stopama SAD-a.

“A u slučaju da Donald Trumpu postane predsjednik, vjerujem da će svi tražiti utočiste u zlatu, čime će obim trgovine na ovom tržištu oboriti sve rekorde“, rekao je Jasper Lo.

Najveći svjetski proizvođač zlata

Tradicionalno zlato se smatra najsigurnijom investicijom kojoj ulagači pribjegavaju u nesigurnim vremenima. Kina je trenutno najveći svjetski proizvođač, ali i potrošač ovog plemenitog metala, čija je ukupna vrijednost proizvodnje i uvoza činila polovinu svjetskog tržišta za prošlu godinu.

“Ove godine potražnja za zlatom skočila je za 21 posto. No, iako bilježimo pad broja investitora iz Evrope i Azije, broj kineskih investitora skočio je za 35 posto“, kazao je Kc Chan, iz kompanije KAB Bullion.

„Hong Kong igra iznimno važnu ulogu u ovom lovu na zlato. Investitori smatraju da su bankarski sistem i berza zlata sigurni jer im povjerenje uliva dobar legalni sistem. Iz tog razloga trgovci iz Južne Afrike, Švicarske i Australije ubrzano otvaraju svoja predstavništva“, javlja reporterka Al Jazeere Sarah Clarke.

Ove godina Kina je ublažila i carinske kontrole dopuštajući veće isporuke zlata u Hong Konga i iz njega.

“S deviznim kursom i otvaranjem kineskog tržišta oživljavanje tržišta zlata u Hong Kongu je neizbježno“, kazao je Haywood Cheung iz Kineskog društva za trgovinu zlatom i srebrom.

Globalno tržište trenutno prolazi kroz period neizvjesnosti. Niko ne može predvidjeti kako će se berze i cijene ponašati jer i na najmanju naznaku problema sve svijetli crvenom bojom. No, zahvaljujući Kini ovo će biti dobra godina za zlato.

Izvor: Al Jazeera