Kinu razbjesnio susret Obame s Dalaj Lamom

Peking Dalaj Lamu optužuje da traži nezavisnost Tibeta i da, pod plaštom vjere, sudjeluje u antikineskim separatističkim aktivnostima (EPA)

Američki predsjednik Barack Obama sastao se danas s Dalaj Lamom, tibetanskim duhovnim vođom u egzilu, što je izazvalo žestoku reakciju Kine, koja je upozorila na to da bi sastanak mogao ugroziti odnose Pekinga i Washingtona.

Sastanak je bio zatvoren za medije, što, kako navodi AFP, ukazuje na njegovu diplomatsku osjetljivost.

Obama je prethodno primio Dalaj Lamu, dobitnika Nobelove nagrade za mir, 2011. godine u Bijeloj kući, što je, također, izazvalo ogorčenost Kine, prenosi Tanjug.

Kina pozvala SAD

Peking, koji naziva Dalaj Lamu “vukom u janjećoj koži”, optužuje ga da traži nezavisnost Tibeta i da, pod plaštom vjere, sudjeluje u antikineskim separatističkim aktivnostima, brzo je reagirao na jučerašnju najavu sastanka.

“Kina se tome odlučno protivi”, navelo je u priopćenju kinesko Ministarstvo vanjskih poslova. “Tražimo od SAD-a da ozbiljno uzme u obzir kinesku zabrinutost i da smjesta otkaže planirani sastanak.”

Predstavnica za tisak kineskog Ministarstva rekla je kako je Peking uložio prosvjed SAD-u.

“Sastanak američkog predsjednika s Dalaj Lamom predstavlja miješanje u unutarnje poslove Kine, krši kodeks međunarodnih odnosa i nameće ozbiljnu štetu kinesko-američkim odnosima”, rekla je ona.

Zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Zhang Yesui potom je u petak navečer pozvao američkog otpravnika poslova kako bi mu prenio nezadovoljstvo zbog susreta predsjednika Baracka Obame i Dalaj Lame, koji ga je nazvao “miješanjem” u kineske stvari, izvijestila je agencija Xinhua, kako prenosi Hina.

“Kina izražava svoje oštro negodovanje i odlučno protivljenje”, rekao je Zhang Danielu Kritenbrinku, kako prenosi službena kineska agencija.

Glasnogovornica Nacionalnog vijeća za sigurnost Caitlin Hayden istaknula je jučer, najavljujući sastanak, kako SAD podržava stav Dalaj Lame, ali da smatraju Tibet dijelom Kine.

“Mi ne podržavamo nezavisnost Tibeta”, kazala je ona.

SAD: Zabrinuti smo zbog ljudskih prava

“SAD odlučno podržava ljudska prava i vjerske slobode u Kini. Zabrinuti smo zbog napetosti i pogoršanja situacije u segmentu ljudskih prava na području Tibeta”, rekla je Hayden, te dodala da će Washington ponovo pozvati Peking da nastavi dijalog s Dalaj Lamom.

Kina se desetljećima protivi susretima stranih dužnosnika s budističkim duhovnim vođom, koji je prebjegao u Indiju 1959. godine, poslije neuspjele pobune u Tibetu protiv kineske vladavine.

Dalaj Lama kaže da se zalaže za veću autonomiju Tibeta.

Premijer Tibeta u egzilu Lobsang Sangay ocijenio je u izjavi za France-Presse kako Obamin razgovor s Dalaj Lamom o ljudskim pravima šalje snažnu poruku ljudima na Tibetu, jer im pruža nadu da se njihov glas čuje u svijetu.

Sangay je izabran na tu funkciju 2011. godine, nakon što se Dalaj Lama povukao iz politike.

Izvor: Agencije