Kinoa – hrana budućnosti

Ujedinjeni narodi obilježavaju Svjetski dan hrane, uz upozorenje da su glad i neuhranjenost, uprkos svim naporima i danas jedan od najvećih svjetskih problema.

Reporterka Al Jazeere Mariana Sanchez posjetila je Peru, gdje se lokalni poljoprivrednici vraćaju uzgoju žitarice po imenu kinoa, koja je, zbog svojih hranjivih materija, sve popularnija u svijetu.

Francisco Cosco i njegova supruga Maria ponosno pokazuju rezultat šestomjesečnih napora – dragocjenu kinou, koja se odlično prodaje u zabačenoj peruanskoj pokrajini Cusco.

Kinoa je bila neizostavan dio ishrane drevnih naroda sa Anda. Opet postaje sve popularnija u Peruu.

Povećati obradive površine

“U vijestima sam čuo da ova zdrava žitarica sadrži mnogo fosfora”, kaže Cosco.

Kinoa je toliko zdrava da su je u cijelom svijetu počeli cijeniti zbog izuzetno velikog procenta hranjivih tvari. Zato se Cosco, koji je nekada uzgajao kukuruz, počeo baviti uzgojem ove biljke.

Uz pomoć regionalne Vlade, prodao je veći dio ovogodišnjih prinosa. Zvaničnici u Cuscu siromašne poljoprivrednike snabdijevaju đubrivom i posreduju u sklapanju ugovora o prodaji.

“Naš cilj je povećati obradive površine za 50 posto, na njima uzgajati kinou i postati najveći regionalni proizvođač”, rekao je Daniel Maravi iz regionalne Agencije za ekonomski razvoj.

Svi su u žurbi jer će Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu proglasiti 2013. godinu Međunarodnom godinom kinoe, a proizvođači žele odgovoriti na sve veću potražnju.

UN kaže da će ova žitarica sa Anda igrati veliku ulogu u jačanju sigurnosti hrane i iskorjenjivanju siromaštva.

“Kinoa je toliko bogata hranjiivim tvarima da je Vlada promovira kao dio borbe protiv neuhranjenosti”, izvijestila je Sanchez.
Sve više Peruanaca svakodnevno konzumira kinou.

Bez mnogo ulaganja

“Smatram da će postati hrana budućnosti. Lako ju je uzgajati, raste u različitim klimatskim uslovima, na hladnoći i vrućini, i ne zahtijeva mnogo ulaganja. Također, sadrži sve osnovne aminokiseline, proteine, kalcij i minerale odlične za mozak”, kaže nutricionistica Gisela Ortiz.

Mnogi poljoprivrednici širom Perua sada znaju da kinoa stječe popularnost i izvan Anda. Dvadesetogodišnji  poljoprivrednik Joel Coscopena ubacio je sjeme kinoe među krompir i kukuruz koje uzgaja.

“Volio bih uzgajati veliku količinu kinoe, možda je čak i izvoziti”, kaže on.

Francisco i Maria Cosco već s mukom ispunjavaju zahtjeve lokalnog stanovništva.

Trenutno pročišćavaju tlo kako bi bilo spremno za prve novembarske kiše i donijelo još jednu bogatu žetvu.

Izvor: Al Jazeera