Kinezima odobreno preuzimanje Gorenja

Hisense, za čiju se ponudu opredijelio menadžment slovenske kompanije, obavezao se kako će sačuvati brend Gorenje i zadržati zaposlene u Velenju (EPA)

Evropska komisija je odobrila danas kineskoj grupi Hisense kupovinu Gorenja, slovenačkog proizvođača aparata za domaćinstvo, ocijenivši kako to preuzimanje neće poremetiti tržišnu konkurenciju, javljaju agencije.

Kako prenosi agencija STA, Komisija je prije svega konstatirala da obje kompanije proizvode i snabdijevaju tržište krupnom „bijelom tehnikom“, kao što su frižideri ili štednjaci.

“Komisija je zaključila da predložena transakcija neće izazvati zabrinutost u pogledu konkurencije imajući u vidu ograničene tržišne pozicije dvije kompanije zajedno i činjenicu kako će veliki broj konkurenata ostati na tržištu i poslije transakcije“, navodi se u odluci Evropske komisije.

Centar za istraživanje

Kineska kompanija Hisense Home Appliance Holding, sa sjedištem u Luksemburgu, kupila je više od 95 posto dionica Gorenja po cijeni od 12 eura po akciji, čime je ukupna vrijednost transakcije dostigla iznos od 293 miliona eura.

Hisense, za čiju se ponudu opredijelio menadžment slovenske kompanije, obavezao se kako će sačuvati brend Gorenje i zadržati zaposlene u Velenju. Ta fabrika će postati Hisenseov centar za istraživanje i razvoj i glavna proizvodna tačka u Evropi.

Očekuje se da će slovenačka Komisija za zaštitu konkurencije donijeti svoju odluku o ovoj akviziciji do jeseni.

Izvor: Agencije