Oglasi

Kinezi započeli istraživanje tamne materije

U svemir lansirana letjelica pomoću koje će naučnici prvi put detaljno istražiti čestice tamne materije.

Q6WbpTyNmps

Lansirana je nova svemirska letjelica Kineske akademije nauka. Njena misija je skenirati svemir u potrazi za česticama koje će naučnicima omogućiti bolje razumijevanje misteriozne tamne tvari.

Raketa Long March, lansirana iz Svemirskog centra Xichang, u svemir je ponijela letjelicu pomoću koje će naučnici prvi put detaljno istražiti čestice tamne materije.

Ta 1.400 kilograma teška letjelica kružit će u Zemljinoj orbiti na visini 500 kilometara dok njeni moćni teleskopi traže izvore gama i kosmičkih zraka.

Putem više detektora letjelica će biti u mogućnosti utvrditi pravac, energiju i električni naboj čestica dok putuju svemirom.

Naučnici se nadaju da će teleskopi pronaći dokaze o postojanju tamne materije. Ta misteriozna tvar nikada nije viđena niti je direktno detektovana, iako se na osnovu kretanja galaksija zaključilo da postoji.

Veliki postotak tamne materije

Štaviše, naučnici tvrde da se čak 80 posto mase svemira sastoji od tamne materije.

"Imajući u vidu iskrivljenje svjetlosti koja dolazi iz udaljenih galaksija, mjerenjima možemo zaključiti da u svemiru postoji još jedna materija koju ne možemo vidjeti“, rekao je Francisco Diego s Londonskog univerzitetskog koledža.

Taj teleskop je prvi od ukupno četiri koje će Kineska akademija nauka razviti za svemirska istraživanja.

Očekuje se da će u narednih nekoliko sedmica na Zemlju početi slati fotografije ultravisoke rezolucije koje će, kako se nada, otkriti tajne udaljenih dijelova svemira.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.