Oglasi

Kinezi optuženi da su prenosili američke vojne tajne

Uhapšen državljanin Kine Fuyi-sun, zbog pokušaja da iz SAD-a izveze karbonska vlakna; Amin Yu optužen da je radio kao tajni agent.
Optužbe dolaze u vrijeme kada Kina napreduje u modernizaciji vojnih kapacitetaReuters

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država je optužilo dvojicu Kineza da su ilegalno izvozili američko oružje u Kinu i da su tamošnjim političarima prenosili vojne tajne te države, prenosi Business Insider.

U aprilu je uhapšen državljanin Kine Fuyi-sun, poznat kao Frank, zbog pokušaja da iz SAD-a u Kinu izveze karbonska vlakna, koja se koriste u vojnoj avijaciji, primjerice za proizvodnju dronova.

"Sun je pokušao izvesti karbonska vlakna, a sve to je trebalo završiti u rukama kineske vojske. On je to radio godinama", kazao je američki general Carlin.

U drugom slučaju, Ministarstvo pravde SAD-a je optužilo Amina Yua iz Orlanda da je radio kao tajni agent.

Optužen je da je prenosio američke vojne tajne kineskoj vojsci i političarima te da je krijumčario oružje iz SAD-a u Kinu.

Avioni pete generacije

"Yu je, po našim informacijama, od 2002. do 2014. godine dobijao dijelove američkih borbenih vozila od kompanija iz SAD-a", navodi se u saopćenju Ministarstva pravde.

Ove optužbe dolaze u vrijeme kada Kina napreduje u modernizaciji vojnih kapaciteta.

Ta zemlja trenutno razvija borbene avione pete generacije.

Ako budu optuženi, Kinezi bi mogli dobiti najviše 10 godina zatvorske kazne.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.