Kinezi od Amerikanaca ukrali tajne podatke o podvodnom ratovanju

Nije navedeno koja je kompanija hakirana (Reuters)

Kineski hakeri, odgovorni za upad u baze podataka kompanije koja proizvodi opremu za američku mornaricu, ukrali su 614 gigabajta podataka u dva odvojena hakerska napada početkom godine, objavio je The Washington Post.

Prema pisanju tog lista, koji se poziva na neimenovane američke dužnosnike, kineski hakeri ukrali su veliku količinu povjerljivih podataka o podvodnom ratovanju, uključujući i planove za supersoničnu protubrodsku raketu za lansiranje s podmornica.

Hakeri su upali na sistem kompanije koja radi za Centar za podvodno mornaričko ratovanje, sa sjedištem u Newportu na Rhode Islandu, prenosi Reuters.

Ne navodi se točno o kojoj se kompaniji radi.

Na projekt potrošeno 300 miliona dolara

Ipak, The New York Times objelodanio je da se među ukradenim podacima nalazio i projekt “Sea Dragon” (Morski zmaj), koji je klasificiran kao “oružje s ofenzivnim kapacitetima koje će biti integrisrno u okviru postojećih oružanih sustava na postojećim mornaričkim platformama”.

Dok su javno dostupni detalji vezani za projekt veoma rijetki, Pentagon je, prema pisanju američkih medija, od 2015. godine do danas na projekt “Sea Dragon” potrošio 300 milijuna dolara. 

Testiranje je bilo planirano za rujan.

The Washington Post, također, navodi da su hakeri ukrali planove za razvoj supersonične protubrodsku rakete za koju je planirano da bude upotrijebljena u podmorničkom arsenalu do 2020. godine.

Izvor: Agencije