Kinezi: Neka Trump koristi Huawei umjesto iPhonea

Donald Trump
Suprotno Trumpovom uvjerenju, deseci zemalja u svijetu nude neograničeno državljanstvo rođenjem, uključujući Kanadu i Meksiko (Reuters)

Kina je danas, kao „lažne vijesti“, odbacila pisanje New York Timesa da prisluškuje telefonske razgovore američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Iz Pekinga predlažu Amerikancima da, ako su zabrinuti da komunikacije Trumpa nisu dovoljno zaštićene, zamijene njegov iPhone4 mobilnim telefonom kineskog proizvođača Huawei.

Prema pisanju Timesa, američki obavještajci naveli su u izvještajima da kineski i ruski špijuni prisluškuju kada Trump poziva prijatelje preko jednog od svojih telefona marke iPhone i koriste tu informaciju kako bi uticali na njega i američku politiku.

‘Lažne vijesti’

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Chunjing novinari ovog lista ne štede trud kako bi dobili nagradu Akademije za najbolji scenario, prenosi AP. 

Ona je na redovnoj konferenciji za novinare ocijenila da takvi medijski navodi predstavljaju još jedan dokaz da New York Times pravi lažne vijesti.

„Kao drugo, predlažem im da zamijene iPhone za Huawei ako su zaista zabrinuti“, rekla je Hua.

A, kako je dodala, ako su SAD još uvijek zabrinute za sigurnost, Trump bi mogao da „ostavi sve savremene uređaje za komunikaciju i prekine kontakt sa spoljnim svijetom“. 

Izvor: Agencije