Kinezi napravili robota za preglede oboljelih od korona virusa

Profesor Zheng Gangtiesa: 'Možemo da koristimo robote za najopasnije zadatke' (EPA)

Istraživači na jednom od najvećih kineskih univerziteta dizajnirali su robota za kojeg kažu da može spasiti živote tokom epidemije korona virusa.

Mašina se sastoji od robotizovane ruke na točkovima koja može da snima ultrazvukom, uzima bris iz usta i sluša zvuke organa pacijenta, kao što se obično radi stetoskopom.

Uz pomoć ovog robota ljekari, koji u normalnim okolnostima sprovode takve procedure, neće morati da budu u istoj prostoriji sa pacijentom, a čak mogu da budu u drugom gradu, prenosi Tanjug.

“Ljekari su veoma hrabri, ali virus je jednostavno previše zarazan. Možemo da koristimo robote za najopasnije zadatke”, rekao je profesor Zheng Gangtiesa Univerziteta Tsinghua.

Uskoro u upotrebi

On je na ideju o robotu došao za vrijeme proslave Lunarne nove godine, kada je Wuhan bio zatvoren, a broj zaraženih i umrlih svakog dana brzo rastao.

Prvog dana Kineske nove godine, od izvršnog predsjednika Tsinghua Changgung bolnice u Pekingu čuo je da je najveći problem to što se radnici na prvoj liniji odbrane lako inficiraju korona virusom.

Zheng je okupio tim koji je preradio dvije mehaničke ruke istom tehnologijom koja se koristi na brodovima na svemirskim stanicama i za istraživanje mjeseca.

“Roboti su bili potpuno automatizovani i čak mogu da sami sebe dezinfikuju nakon što obave pregled pacijenta, ali su ljekari rekli da je bolje da bude što manje automatizacije jer lično prisustvo tješi i smiruje pacijenta”, rekao je Zheng.

Dodao je da tim danas ima dva robota, od kojih je jedan i dalje u laboratoriji, dok je drugi u bolnici Union u Wuhanu gde su ljekari počeli obuku za njegovu upotrebu.

Ako sve bude teklo po planu, robot će početi da se koristi od nedjelje.

Izvor: Agencije