Kinezi kupili Željezaru Smederevo

Vlada Srbije prodala je Željezaru Smederevo kineskom Hestealu. Kupac je za čeličanu platio 46 miliona eura, a dugove tvornice preuzela je država.

Poljubac vrijedan 46 miliona eura. Ali ne samo to, kažu u Vladi Srbije, već i spas za privredu Srbije. Novi vlasnik željezare je Hesteal – kompanija iz Kine. Kažu da preko Smedereva ulaze na velika vrata na tržišta Evrope.
 
„Dovoljno smo stručni, znamo kako da izgradimo kompleks za proizvodnju čelika. Zaštit ćemo životnu sredinu, a unaprijedit ćemo opremu. Na taj način ćemo od Smedereva napraviti moderan projekat za međunarodnu saradnju između Kine i centralne i jugostične Evrope. Ovu željezaru ćemo učiniti najkonkurentnijom u Evropi“, rekao je Ju Jong, predsjednik Hesteala

Država je Željezaru prvi put prodala prije 13 godina.

Godine 2011. je otkupljuje za jedan dolar i pokušava da je ponovo proda na dva tendera, ali bezuspješno. Nakon toga predaje kompaniju na upravljanje slovačkom HPK inženjeringu.

Dan za slavlje, poručio je premijer Srbije koji je dok traje predizborna kampanja ugostio nove vlasnike.

„Mi kao mala zemlja sa našim novcem našim fondovima, našim znanjem i tehnologijom ne bismo mogli da sačuvamo Železaru. Uspeli smo našom upornošću, uspeli smo odnosom sa našim kineskim partnerima i uspeli smo zahvaljujući našim kineskim prijateljima“, rekao je Aleksandar Vučić, premijer Srbije.

A oni su se obavezali da će kupiti cjelokupnu imovinu Željezare. Ta kompanija, koja je drugi proizvođač čelika u svijetu, investirat će 300 miliona eura. Za sada nije poznato na koji period se odnose investicije. Poseban kolektivni ugovor za radnike tek će se potpisati, pa će biti jasnije da li će svi zaposleni ostati na poslu.

„Hesteal je sigurno sposoban da preko nove kompanije u Srbiji ponudi posao svim trenutno zaposlenima u Željezari Smederevo“, navodi Ju Jong.

„U Železari Smederevo radi 5.200 ljudi. Indirektno je u posao uključeno još 12.000 radnika. Vlada Srbije je svake godine za čeličanu izdvajala 120 milona evra subvencija, za sirovine, plate i obrazovanje radnika“, javlja reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Radnici za sada zadovoljni.

„Očekujemo još bolji red i rad u ovoj firmi, samim tim i veća ostvarenja prihoda i plata“, kazao je Nebojša Beljić, radnik Železare

„Mi znamo da pravimo čelik ali nemamo tržište, to je na prvom mestu. Železara može da pravi i do dva miliona tona čelika, ali to treba da se prodaje na tržištu“, smatra Dobrica Stevanović, radnik Železare.

Pogoni za proizvodnju čelika i sada rade punim kapacitetom. Fabrika ima mogućnost proizvodnje cijevi i lima za autoindustriju, ali se trenutno ne koristi.

Izvor: Al Jazeera