Kineski zvaničnik špijunirao američku avioindustriju

Protiv tužitelja je pokrenut kazneni postupak zbog djela za koje je predviđena kazna zatvora do deset godina (EPA)

Visoki kineski dužnosnik uhićen je zbog navodnog špijuniranja više američkih tvrtki iz područja civilne i vojne zrakoplovne i svemirske industrije, priopćilo je u četvrtak američko Ministarstvo pravosuđa.

Yanjun Xu, zamjenik direktora kineskog Ministarstva državne sigurnosti Jiangsu, optužen je za gospodarsku špijunažu i pokušaj krađe trgovinskih tajni kompanija poput GE Aviation, podružnice General Electrica, prenosi agencija dpa.

Xu je uhićen 1. travnja u Belgiji i izručen SAD-u u utorak, dodaje se u priopćenju.

Pomoćnik glavnog državnog odvjetnika John Demers je kazao da se ne radi o izoliranom slučaju.

“Radi se o sveukupnoj gospodarskoj politici razvoja Kine na uštrb Amerike. Ne možemo tolerirati da neka zemlja krade našu vatrenu moć i plodove našeg intelektualnog rada. Nećemo tolerirati da neka zemlja žanje nešto što nije sijala”, kazao je Demers.

‘Izručenje bez presedana’

General Electric proizvodi motore za mlazne avione, ali i dijelove za vojne, teretne i komercijalne zrakoplove te vojne helikoptere.

Američko Ministarstvo pravosuđa podsjeća da Xu radi za odjel koji je zadužen za protuobavještajne djelatnosti, vanjskoobavještajni rad i političku sigurnost.

“Izručenje bez presedana pokazuje da je Peking direktno nadzirao gospodarsku špijunažu nad SAD-om”, kazao je pomoćnik direktora Federalnog istražnog biroa Bill Priestap.

Xu je u SAD-u nalazio stručnjake iz tvrtki iz područja zrakoplovne i svemirske industrije i plaćao im put u Kinu pod izlikom održavanja predavanja na sveučilištima.

Izvor: Agencije