Kineski turisti: Zanima nas ratna prošlost, ali želimo vidjeti i moderno Sarajevo

Kina i BiH u maju 2019. potpisale sporazum o bezviznom režimu, što je olakšalo dolazak kineskih turista u BiH (Al Jazeera)

Prema podacima Agencije za statistiku Bosnu i Hercegovinu je u prvih šest mjeseci 2017. godine posjetilo 13.216 turista iz Kine, sljedeće godine taj broj je od januara do juna narastao na 23.008, dok je ove godine, samo u maju skoro 15.000 turista iz Kine posjetilo Federaciju BiH, jedan od dva entiteta u zemlji.

Xiao, koja je u Sarajevo sa prijateljima doputovala iz Shangaia, kaže da je prvi put u Bosni i Hercegovini i u ovom dijelu Evrope, ali da već na prvi pogled može reći da je zadovoljna načinom na koji je potrošila vrijeme i onim što je do sada vidjela u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

„Sličnost između Kine i Bosne i Hercegovine je u tome da smo iskusili teška vremena” kaže ona, pokušavajući povući paralelu između dvije zemlje.

Film Valter brani Sarajevo

Osim uspomena na posljednji rat u BiH, poput Tunela spasa, kineski turisti tokom boravka u Sarajevu posjećuju i znamenitosti iz starije historije zemlje, zbog čega redovito odlaze vidjeti Muzej i most Gavrila Principa, Vijećnicu, ili vjerske objekte. Mnogi od njih se zanimaju i za dijelove grada u kojima je sniman kultni film Valter brani Sarajevo, režisera Hajrudina Krvavca iz 1972. godine, koji je u Kini stekao ogromnu popularnost. U njemu stariji Kinezi vide Jugoslovensko naslijeđe.

Iskustva vodiča

Turistički vodiči koji pomažu organiziram grupama iz Kine da što bolje upoznaju BiH kažu da su njihova iskustva sa turistima iz Kine različita. Vodič Emir Karić kaže: „Moja iskustva su takva da kineski turisti u Sarajevu uglavnom prvo žele vidjeti Tunel spasa. Bili su poprilično informisani o dešavanjima tokom rata u BiH devedesetih, znali su koje vojske su učestvovale u sukobima, a tražili su da ta znanja dopune i tokom posjete Sarajevu.“

Turistički vodič Emina Torić kaže da njena iskustva sa kineskim turistima variraju zavisnosti od starosne dobi turista – stariji poznaju historiju ovog dijela Evrope, skoro svi su gledali film Valter brani Sarajevo, dok se to baš ne može reći za mlađe generacije:

„Kada govore o našem načinu života onda kažu da previše pijemo kafe, da je hrana dobra ali da je mnogo ‘teža’ nego u Kini u smislu da je masnija ili da je preslatka. Ali, na koncu, zaključe da jako uživaju u prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine.“

Xiao kaže da ona o filmu Valter brani Sarajevo ne zna mnogo, kao ni njeni mladi prijatelji, ali da je to zanimljivo njenim starijim sunarodnjacima.

„Čitala sam o Prvom svjetskom ratu i o tome kako je on počeo ovdje u Sarajevu ubistvom austrijskog prestolonasljednika. To je ono što znam o Sarajevu iz srednjoškolskih knjiga. Za posljednji rat u ovoj zemlji sam čula, ali ne znam mnogo o tome, ne znam mnogo o devedesetima, kao i o Jugoslaviji općenito”, kaže Xiao.

Chen Yugi, koji je također iz Kine došao prvi put posjetiti Sarajevo, kaže da je o gradu čitao u knjigama i u medijima, i da su ga prije dolaska u BiH na grad asocirale možda tek dvije stvari – rat i Zimske olimpijske igre iz 1984. godine. Sada je mnogo više stvari po kojima će pamtiti grad i zemlju. Njegova partnerica Zhan Lu Dan podržava ga kada govori o tome da je Sarajevo zanimljiv grad.

„Upravo biramo restoran sa kvalitetnom hranom“, kaže Yugi.

Drušvene mreže

Chem Hadyi je turist iz Shangaia, koji je u Sarajevo također došao prvi put. Posjetit će i neke druge gradove u BiH, poput Mostara, ali planira otići i do Srbije i Crne Gore.

„Hrana je ovdje dosta drugačija nego u Kini. Pojeo sam odličan komad govedine“, kaže Chem.

Congong Xu kaže da je, kao i njen prijatelj Chem, za Bosnu i Hercegovinu čula preko društvenih mreža. Premda mnogi njeni sunarodnjaci u BiH dolaze uz pomoć turističkih agencija, koje za njih rezervišu avionske karte i hotele, oni su se odlučili sami organizirati dolazak na Balkan.

„Postoje razne internet aplikacije pomoću kojih pretražujemo avionske karte i hotele koje sami odabiremo“, kaže Congong, dodajući da turističke ture iz Kine za Bosnu i Hercegovini za njih nisu skupe, odnosno prihvatljive su im i cijene kao i ono što dobiju za novac koji plate.

Congong Xu kaže da je za Bosnu i Hercegovinu čula preko društvenih mreža

Iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo kažu da već više od dvije godine turističke potencijale glavnog grada BiH promovišu na sajmovima turizma u Kinu, što daje odlične rezultate.

Udruženje Bosansko-kinesko prijateljstvo

Predsjednik Udruženja Bosansko-kinesko prijateljstvo Faruk Borić kaže da broj kineskih turista u BiH svake godine jeste veći, ali to ni izbliza nije broj turista koji Kina može ponuditi Bosni i Hercegovini.

Udruženja je osnovano 2014. godine kako bi pospješilo saradnju dvije države, naročito kada geografska razdaljina u globaliziranom svijetu više ne predstavlja prepreku.

Od maja ove godine Kina i Bosna i Hercegovina su potpisale sporazum o bezviznom režimu, što će dodatno potaknuti dolazak kineskih turista u BiH i pomoći jednu od najslabijih ekonomija na zapadnom Balkanu.

Prema navodima Kineskog nacionalnog turističkog ureda, 2013. godine je oko 97 miliona Kineza putovalo u inostranstvo. To je za oko 14 miliona više nego godinu dana ranije. Taj broj kasnijih godina je dodatno uvećan.

Douce Welle je objavio podatak, pozivajući se na kineske turističke urede, da su 2012. godine upravo Kinezi srušili Nijemce s prijestolja prvaka svjetskih putnika. Kinezi, prema istim izvorima, na putovanjima potroše oko 102 miliona dolara godišnje, što je za oko 20 posto više nego što to učine Nijemci.

Šta Kinezi žele vidjeti u Evropi?

Turističi radnici navode da se i tu trend mijenja. Dok su ranije najradije obilazili kulturne i druge spomenike, oni sada prvenstveno žele doživjeti što je više moguće toga. Tu tezu potvrđuje i Xiao koja ovih dana obilazi Sarajevo. 

„Osim historije, došla sam da istražim i to kako izgleda moderno Sarajevo”, kaže ona.

Izvor: Al Jazeera