Kineski svemirski laboratorij izgorio tokom povratka na Zemlju

'Tiangong-2' (Nebeska palača) lansiran je u septembru 2016. godine (Kineska svemirska agencija)

Kineski svemirski laboratorij “Tiangong-2” završio je gotovo trogodišnju misiju u petak, izgorjevši tokom kontroliranog povratka u atmosferu Zemlje iznad južnog dijela Tihog okeana.

Većina letjelice duge 10,4 metara uništena je tokom ulaska u atmosferu, a manji komadi pali su u “sigurno područje” u južnom dijelu Tihog oceana, prenio je Kineski narodni list, pozivajući se na Kinesku svemirsku agenciju.

“Tiangong-2” (Nebeska palača), težak 8,6 tona, lansiran je u septembru 2016. godine i manji je prethodnik Kineske svemirske stanice planirane za 2022. godinu.

Mogućnost života u laboratoriju

Dva su kineska astronauta živjela na letjelici više od 29 dana u 2016. godini, što je najduži let s ljudskom posadom u kineskoj historiji.

Osim što je testirao mogućnost života u laboratoriju, “Tiangong-2” je bio testni poligon za sisteme za pristajanje i punjenje goriva, kao i druge operacije održavanja potrebne na budućoj svemirskoj stanici.

Prvi kineski svemirski laboratorij “Tiangong-1” u atmosferu Zemlje vratio se u aprilu 2018. godine, također iznad južnog dijela Tihog okeana.

Izvor: Agencije