Kineski premijer obećao dodatno otvaranje ekonomije

Li Kegiang
Li Keqiang nije spominjao SAD, no obećao je kako će Kina riješiti te probleme (EPA)

Kineski premijer Li Keqiang obećao je u utorak ubrzati otvaranje Kine te zajamčio stabilnost drugog najvećeg gospodarstva na svijetu.

Li je poručio kako će Kina stvoriti “poslovno okruženje svjetske klase usmjereno na tržište i temeljeno na zakonima”, dok se obraćao sudionicima foruma poznatog kao “Ljetni Davos”, prenosi Hina.

Događaj se odvija u obalnom kineskom gradu Dalianu samo nekoliko dana nakon što su se kineski predsjednik Xi Jinping i predsjednik SAD-a Donald Trump dogovorili kako će ponovno započeti pregovore i poštivati primirje u trgovinskom ratu.

Trump je izjavio u ponedjeljak kako su trgovinski pregovori između dviju zemalja “već počeli”.

“Razgovaraju telefonom, ali se i sastaju”, rekao je on, očito misleći na pregovarače, u svom odgovoru na pitanje novinara u Bijeloj kući jesu li američko-kineski trgovinski pregovori nastavljeni.  

Smanjenja poreza i naknada

Li u svom govoru nije spominjao SAD, no obećao je kako će Kina riješiti probleme koji su uzrok sukoba s SAD-om, uključujući krađu intelektualnog vlasništva te nejednako postupanje prema kineskim i stranim tvrtkama.

“Još više ćemo se otvoriti te će naše poslovno okruženje biti u skladu s međunarodnim pravilima i standardima kako bi strani investitori imali jasniji i predvidljiviji okoliš za svoj razvoj”, rekao je Li.

Rekao je i da se kinesko gospodarstvo suočava s “rastućom nesigurnosti i destabilizirajućim faktorima”, no kako je Vlada poduzela mjere poput smanjenja poreza i naknada kako bi potaknula razvoj poslovnog okruženja.

Izvor: Agencije