Kineski predsjednik uskoro u prvoj posjeti Japanu

Kina i Japan posljednjih mjeseci rade na poboljšanju odnosa (EPA)

Kineski predsjednik Xi Jinping trebao bi u junu, po prvi put od dolaska na vlast 2013. godine, posjetiti Japan, kako bi sudjelovao na G20 samitu velikih ekonomija svijeta.

Japanski ministar vanjskih poslova Taro Kono najavio je Xijev posjet tokom boravka u Pekingu, gdje se sastao s kineskim premijerom Lijem Keqiangom i ministrom vanjskih poslova Wangom Yiem.

Samit G20 trebao bi biti održan krajem juna u Osaki.

Bit će to prvi sastanak Xija s japanskim premijerom Shinzom Abeom od kako su se njih dvojica sastali na marginama posljednjeg samita G20, u Argentini u oktobru prošle godine.

Kina i Japan posljednjih mjeseci rade na poboljšanju odnosa dogovarajući privrednu saradnju, uključujući treća tržišta, kao što je Tajland.

Ukinuti ograničenja na hranu

Dvije susjedne zemlje s burnom prošlošću još su se više približile nakon carinskog pritiska SAD-a.

Međutim, još uvijek su u sporu oko otočja u Istočnom kineskom moru, u Japanu poznatijeg kao Senkaku, a u Kini kao Diaoyu.

“Kako bi se u pravom smislu riječi stabilizirali odnosi Japana i Kine, za Kinu je važno imati pozitivne rezultate po pitanju spora u Istočnom kineskom moru”, rekao je Kono u Pekingu, izvještava japanska agencija Kyodo.

Kono je, također, poručio kako je od Kine tražio da ukine ograničenja na uvoz hrane iz Japana koja su uvedena nakon nuklearne katastrofe u Fukushimi 2011. godine.

Dužnosnici su raspravljali i o drugim temama, uključujući prava na zaštitu intelektualnog vlasništva te potencijalnim japanskim investicijama u kinesku inicijativu za izgradnju infrastrukturnih puteva koji će povezati kontinente “Jedan pojas, jedan put”.

Izvor: Agencije