Kineski predsjednik u posjeti Sjevernoj Koreji

U sjevernokorejskim medijima pozdravljena je 'historijska posjeta'Xi Jingpinga (Reuters)

Kineski predsjednik Xi Jinping došao je u četvrtak u dvodnevnu posjetu Sjevernoj Koreji, gdje će razgovarati o brojnim temama s liderom te zemlje Kim Jong-unom.

Xi je prvi kineski lider koji je posjetio Sjevernu Koreju u 14 godina te bi mogao donijeti mjere koje će podržati posrnulu ekonomiju države opterećenu sankcijama.

“Bitno je vrijeme ove posjete, samo za nešto više od sedam dana predsjednik Xi će sjediti s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, na marginama samita G20 u Osaki”, javlja reporter Al Jazeere Adrian Brown iz Pekinga.

‘Normalna’ trgovina s Sjeverom

Kina je jedini veliki saveznik Sjeverne Koreje, a posjeta se dešava u vrijeme novih tenzija na Korejskom poluotoku, dok SAD pokušava ubijediti Pjongjang da odustane od svog programa nuklearnog oružja.

U pratnji Xija su visoke kineske diplomate i He Lifeng, šef Komisije za nacionalni razvoj i reforme, naveli su državni mediji.

Iako je Kina potpisnica sankcija Ujedinjenih naroda zbog nekoliko nuklearnih i raketnih testova Sjevera, ipak je predoložila da se ukinu neke sankcije zemlji.

Kina, koja je uključena u trgovinski rat sa SAD-om, također je branila svoju “normalnu” trgovinu i poslovne veze sa Sjevernom Korejom.

“Lično mislim da SAD i Trumpova administracija ne mogu postići nikakav značajan dogvor o denuklearizaciji Korejskog polutokoa bez velikog doprinosa Kine”, kaže za Al Jazeeru Victor Gao, analitičar iz Pekinga.

U sjevernokorejskim medijima pozdravljena je “historijska posjeta” Xija.

Zajedno u Korejskom ratu

Očekuje se da će kineski lider održati samite s Kimom i odati počast u Tornju prijateljstva, koji je spomenik kineskim snagama koje su se, zajedno s vojnicima Sjeverne Koreje, borile u Korejskom ratu 1950-53.

“Put je važan, jer je ovo 70 godina od kako su Kina i Sjeverna Koreja uspostavile diplomatske odnose. Ovo će biti izrežirano slavlje Sjeverne Koreje. Poruka Xija Kimu će biti: ‘Odrekni se svog nuklearnog oružja i možemo vam pomoći da razvijete svoju ekonomiju.’ Očekuje se da će Kim njemu reći: ‘Molim vas, olakšajte sankcije koje su nametnute Sjevernoj Koreji'”, javlja Brown.

Izvor: Al Jazeera