Projekat ‘Pojas i put’ podudara se s Euroazijskom ekonomskom unijom

Kineska inicijativa 'Pojas i put', mora biti zelena i održiva, rekao je Xi Jinping (EPA)

Kineska infrastrukturna inicijativa “Pojas i put” savršeno je podudarna s ciljevima Euroazijske ekonomske unije, izjavio je u petak ruski predsjednik Vladimir Putin.

Putinovi komentari na forumu “Pojas i put” u Pekingu mogli bi pomoći u ublažavanju briga oko potencijalnih napetosti između Kine i Rusije, uzimajući u obzir rapidno širenje kineskog ekonomskog uticaja u centralnoj Aziji, tradicionalnoj ruskoj sferi utjecaja.

Putin je poručio pred 35 čelnika koji prisustvuju konferenciji da se kineski potezi “savršeno uklapaju u naše planove”.

Euroazijska ekonomska unija okuplja Rusiju s Armenijom, Bjelarusijom, Kazahstanom i Kirgistanom u zajedničkom tržištu, koje ima za cilj ukloniti barijere slobodnom kretanju roba, usluga, kapitala i radne snage.

Pet država članica “jednoglasno podržavaju ideju povezivanja Euroazijske ekonomske zajednice” s inicijativom “Pojas i put”, kazao je Putin.

Inicijativa mora biti zelena i održiva

Kineska inicijativa “Pojas i put” mora biti zelena i održiva, izjavio je kineski predsjednik Xi Jinping otvarajući u petak samit o svom velikom projektu, dodajući da taj golemi infrastrukturni i trgovinski plan mora rezultirati “visoko kvalitetnim” rastom za sve uključene zemlje.

Xijev plan izgradnje novog “Puta svile”, koji bi trebao velikim ulaganjima u saobraćajnu infrastrukturu povezati Kinu s Azijom, Evropom i drugim kontinentima, postao je sporan u mnogim zemljama zbog visokih troškova projekata.

Kinesku incijativu često se kritizira zbog navodne netransparentnosti, nepoštivanja propisa o zaštiti okoline i korištenja ulaganja kao alata za politički utjecaj.

Kina, međutim, stalno ponavlja da ne želi nikoga natjerati u “dužničko ropstvo” i naglašava da ima dobre namjere te je, pet godina od kako je Xi najavio inicijativu, organizirala samit u Pekingu, na kojem namjerava pokazati kako namjerava nadograditi plan.

Opasnost ‘dužničke zamke’

Xi je u govoru na skupu rekao da je za projekt ključna zaštita okoline, “kako bismo zaštitili zajednički dom u kojem živimo”, prenosi Reuters.

“Moramo se pridržavati koncepta otvorenosti, zaštite okoline, čistoće. Djelujte otvoreno i borite se protiv korupcije uz nultu toleranciju”, kazao je Xi.

“Izgradnjom visoko kvalitetne, održive, otporne na rizike, razumne cijene i inkluzivne infrastrukture, pomoći ćemo uključenim zemljama da u potpunosti iskoriste sve svoje resurse koje su naslijedili”, rekao je kineski predsjednik.

Sjedinjene Američke Države i drugi optužuju Kinu da stvara “dužničke zamke” za manje i slabije države.

Primjer je Šri Lanka, koja je u decembru 2017. godine Kini predala svoju luku, jer joj više nije mogla vraćati dugove.

No, Kinezi su ostvarili i neke pobjede.

Italija je prošlog mjeseca postala prva država članica G7 koja se pridružila inicijativi, što nije dobro odjeknulo u zapadnoj Evropi i SAD-u.

Malezija je bila odustala od izgradnje željeznice u sklopu inicijative, zbog prevelikog finansijskog tereta, ali ovog mjeseca ponovo ga je pokrenula, uz trećinu nižu cijenu od originalne.

Nove razvojne mogućnosti

Inicijativi bi se uskoro trebala pridružiti i Švicarska, a na samitu 16+1 početkom aprila u Dubrovniku, osmišljenom za jačanje kineskih investicija u države srednje i istočne Evrope, pridružila joj se i Grčka.

Očekuje se da će se Kina u petak i subotu, tokom dvodnevnog međunarodnog skupa u Pekingu, drugog foruma inicijative od kako je pokrenuta, pohvaliti svim dobrim vijestima i dosadašnjim postignućima.

Samitu Pekingu prisustvuju svjetski čelnici, poput ruskog predsjednika Vladimira Putina, italijanskog premijera Giuseppea Contea, malezijskog predsjednika Mahathira Mohamada i pakistanskog premijera Imrana Khana, a Sjedinjene Američke Države, koje se nisu priključile inicijativi, poslale su malu delegaciju na niskom diplomatskom nivou.

Inicijativa “Pojas i put” otvorit će razvojne mogućnosti za Kinu, kao što je i sama Kina počela sve više otvarati svoje tržište svijetu, rekao je Xi.

“U skladu s potrebom da se otvorimo svijetu, poboljšat ćemo svoje zakone i propise, regulirati ponašanje svih nivoa vladine administracije u pogledu davanja licenci, nadgledanja tržišta i na drugim područjima, ukinuti nerazumne regulacije, subvencije i prakse koje sprečavaju poštenu konkurenciju i narušavaju tržište”, kazao je Xi.

Čelnici Evropske unije izrazili su zabrinutost oko kineskih infrastrukturnih i energetskih projekata koji krše zakone o radu i zaštiti okoliša.

Zabrinutost zapadnih država

Primjerice, Kina u Srbiji i Bosni i Hercegovini gradi termoelektrane na ugalj, iako se predstavlja svjetskim predvodnikom u borbi protiv klimatskih promjena.

Zabrinutost zapadnih država pojačana je i trgovinskim ratom između Kine i SAD-a.

Washington se protivi kineskom planu izgradnje 5G telekomunikacijskih mreža diljem Evrope i u Australiji i na Novom Zelandu.

Američka vlada tvrdi da se oni koji sarađuju s kineskim Huaweijem izlažu sigurnosnim rizicima.

SAD, Japan i Evropa proteklih su godina najavljivali da će na “Pojas i put” odgovoriti svojim infrastrukturnim investicijskim projektima.

Izvor: Agencije