Kineski naučnici uvjereni u efikasnost buduće vakcine

Kompanija navodi da je u preliminarnim razgovorima da se treća i konačna faza ispitivanja vakcine izvrši u Ujedinjenom Kraljevstvu (EPA)

Naučni istraživači kineske kompanije Sinovac koji rade na izradi vakcine protiv COVID-a 19 su, kako kažu, 99 posto sigurni da će ona biti efikasna.

Biotehnološka kompanija Sinovac sa sjedištem u Pekingu trenutno provodi drugu fazu ispitivanja vakcine u čemu učestvuje više od 1.000 dobrovoljaca, prenosi Tanjug.

Kompanija također navodi da je u preliminarnim razgovorima da se treća i konačna faza ispitivanja izvrši u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Na pitanje Sky Newsa da li misli da će vakcina biti uspješna istraživač u Sinovacu Luo Baishan odgovara: “Da, da”.

“Mora biti uspješna… siguran sam 99 posto”, rekao je on.

Otežano testiranje

Prošlog mjeseca Sinovac je akademskom magazinu Science objavio rezultate koji pokazuju da njihova vakcina CoronaVac štiti majmune od infekcije korona virusom.

Sada, kako kažu, najveći problem kompanije je mali broj slučajeva COVID-a 19 u Kini što otežava testiranje vakcine u epidemiološkoj situaciji zbog čega se vode razgovori o testiranju u nekoj drugoj zemlji.

Kineski predsjednik Xi Jinping obećao je da će bilo koja kineska vakcina biti “globalno javno dobro”, a slično su rekli i lideri Evropske unije.

Izvor: Agencije