Oglasi

Kineski ledolomac zaglavio u ledu

Ledolomac Snježni zmaj, čiji je helikopter spašavao putnike sa Akademika Šokalskog, zaglavio u ledu.
Helikopter sa Snježnog zmaja u četvrtak je prebacio na australski brod 52 znanstvenika i turista sa Akademika ŠokalskogReuters

Kineski ledolomac, koji je u četvrtak pomagao u spašavanju 52 putnika s ruskog broda Akademik Šokalski zarobljenog u antarktičkom ledu, sam se u petak zaglavio u ledu, objavila je Australska uprava za sigurnost na moru (AMSA). 

"Pokušat će manevrirati kroz led kad se stvore bolji plimni uvjeti tijekom ranih sati 4. siječnja", kaže se u priopćenju AMSA-e.

Australski ledolomac Aurora Australis, na kojem su spašeni putnici, ostat će u blizini na otvorenom moru kao mjera opreza, iako je trebao otploviti prema antarktičkoj bazi kako bi ju opskrbio potrepštinama prije nego odveze spašene putnike natrag u Australiju, javlja Hina.

Helikopter sa Snježnog zmaja u četvrtak je prebacio na australski brod 52 znanstvenika i turista, koji su bili zarobljeni od 24. prosinca na ruskom brodu.

Od 24. prosinca okovani ledom

Putnici s ruskog broda Akademik Šokalski, koji je devet dana bio zarobljen u ledu Antarktike, evakuirani su jučer u akciji koja je počela u prijepodnevnim satima.

Brod je od 24. prosinca okružen ledom debljine tri metra na stotinjak nautičkih milja od francuske baze Dumont D'Urville na Antarktici.

Ruski je brod sa 74 putnika i članova posade krenuo s Novog Zelanda 28. studenoga kako bi obilježio 100. godišnjicu ekspedicije na Antarktiku australskog istraživača Douglasa Mawsona.

Tri ledolomca pokušala su mu pomoći, ali su odustali, jer njihovi kapaciteti za lomljenje leda nisu bili dovoljni da bi mogli stići do ruskog broda.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.