Kineski J-20 kao pandan američkim avionima

Vrata pretinaca otvaraju se bez problema za sekundu, dok J-20 održava veliku brzinu leta (EPA)

Kineska avijacija predstavila je svoj prvi mlazni borbeni avion koji može ispaljivati rakete prilikom leta velikom brzinom, prenosi South China Morning Post i dodaje da je riječ o demonstraciji da ta država ima najnaprednije zračne jedinice nakon Sjedinjenih Američkih Država.

Dva aviona J-20 (od četiri, koliko ih ima u kineskoj avijaciji) otvorila su svoje pretince s raketama tokom nadlijetanja na avijatičarskom sajmu Airshow China, koji se održava svake dvije godine u Zhuhaiju (južna pokrajina Guangdong) i svaki od mlažnjaka pokazao je četiri rakete srednjeg i dugog dometa tipa zrak-zrak na donjoj strani, kao i borbene rakete kratkog dometa sa strana letjelica.

Demonstracija je pokazala da se vrata pretinaca otvaraju bez problema za sekundu, dok J-20 održava veliku brzinu leta, što bi moglo biti neophodno tokom lansiranja raketa u zračnim borbama, navodi se.

Početna operativna sposobnost

No, dodaje se, ostaje nepoznato može li J-20 ispaliti navedene rakete tokom leta velikim brzinama. Zamjenik zapovjednika avijacije Narodne oslobodilačke armije Kine Xu Anxiang kaže da je demonstracija imala zadatak pokazati da J-20 ima “početnu operativnu sposobnost”.

“Sposobnost otvaranja vrata odjeljaka s raketama tokom preleta velikim brzinama i dalje je izazovna i napredna tehnologija i mogućnost s obzirom na to da čak ni ruski borbeni avioni nove generacije Su-57 to ne mogu raditi”, rekao je South China Morning Postu izvor iz vojske, koji je tražio da ostane neimenovan.

Trenutno je dokazano da samo američki mlažnjaci F-22 Raptor i F-35 Lightning II imaju sposobnost otvaranja pretinaca s raketama i njihovog ispaljivanja tokom borbi pri velikim brzinama.

Izvor: Agencije