Kineski fond dobio još 30 milijardi dolara

Do vladinog ulijevanja kapitala u CIC došlo je u vrijeme kada kineske kompanije i fondovi povećavaju ulaganja u inostranstvu (AFP)

Kineski državni investicioni fond – Kineska investiciona korporacija (CIC) – dobio je prošle godine od vlade Kine injekciju kapitala od 30 milijardi dolara, čime su povećane njegove mogućnosti za investiranje u evropske aktive, objavili su kineski državni mediji.

CIC je osnovan 2007. godine radi investiranja dijela ogromnih kineskih deviznih rezervi, najvećih na svijetu, u inostranstrane aktive.


Vang Ðensi

Taj fond je dodatni kapital dobio pred kraj prošle godine od Državne uprave za stranu valutu (SAFE), a novac će biti iskorišten za kupovinu aktiva prezaduženih članica eurozone, objavio je dnevnik China Daily, citirajući izjavu zamenika generalnog direktora fonda Vanga Ðensija, koji je ukazao da će CIC “uskoro početi aktivno investirati u taj region”.

Kombiniranim novim kapitalom vrijednost aktiva CIC-a je povećana na 490 milijardi dolara.

Kineski državni mediji su prošlog mjeseca objavili da je CIC također dobio 50 milijardi dolara od centralne banke poslije kineske Lunarne nove godine u januaru.

Tim kombiniranim novim kapitalom vrijednost aktiva CIC-a je povećana na 490 milijardi dolara, prenosi AFP.

Do vladinog ulijevanja kapitala u CIC došlo je u vrijeme kada kineske kompanije i fondovi povećavaju ulaganja u inostranstvu, prije svega u dugom opterećene ekonomije eurozone i zemlje Latinske Amerike, koje su bogate prirodnim resursima.

CIC je u januaru kupio 8,68 posto udjela u britanskoj kompaniji Thames Water, najvećem davaocu vodovodnih i kanalizacionih usluga u Velikoj Britaniji.

Izvor: Agencije