Kineski brodovi u spornim japanskim vodama

Posmatrači procjenjuju da Peking želi stvoriti novu situaciju, u kojoj bi pokazao da Japan toke više ne kontrolira efikasno (AP)

Kineski brodovi su uplovili u utorak, na državni praznik zemlje, u vode oko spornih otoka koje kontrolira Tokio, dok se Japan i Sjedinjene Američke Države pripremaju za razgovore o odbrambenom paktu.

Četiri broda Kineske obalske straže ušli su u teritorijalne vode oko otoka Senkaku, saopćila je u utorak obalska straža Japana.

Peking te nenaseljene otoke naziva Diayou i tvrdi da ona pripadaju Kini, prenosi Tanjug.

Do plovidbe kineskih brodova oko otoka došlo je dok se američki sekretar odbrane Chuck Hagel i državni sekretar John Kerry pripremaju za posjetu Tokiju, radi sastanka u četvrtak s japanskim kolegama Itsunori Onoderom i Fumio Kishidom.

Operativni aranžmani

Japanski premijer Shinzo Abe, poznat po ratobornijim stavovima, želi da Tokio vodi čvršću politiku na svjetskoj sceni i da japanska vojska zauzme značajnije mjesto u odbrambenom paktu koji Tokio ima s Washingtonom.

Na takozvanom sastanku “2+2” razgovarat će se o operativnim aranžmanima u okviru odbrambenog saveza Tokija i Washingtona, koji je posljednji put pretrpio izmjene 1994. godine, rekli su zvaničnici, a prenio AFP.

Najnoviji incident dogodio se na godišnjicu osnivanja Narodne Republike Kine 1949. godine, koji se slavi kao državni praznik u zemlji.

Posljednjih mjeseci je bilo manje incidenata nego ranije, od kada se ponovo razbuktao sukob oko otoka od septembra prošle godine, kada je Tokio kupio od privatnog vlasnika tri sporna otoka.

Ipak, Kina je najčešće slala brodove u sporne vode povodom nekih značajnijih datuma, diplomatskih ili domaćih.

Najopasnije žarište

Posmatrači procjenjuju da Peking želi stvoriti novu situaciju, u kojoj bi pokazao da Japan više otoke ne kontrolira efikasno.

Kina se nada da može privući Tokio za pregovarački sto u vezi s budućnošću arhipelaga, što Japan isključuje.

Vlasti u Tokiju nisu spremne formalno priznati ni da postoji bilo kakav spor oko otoka.

Razmirice u vezi s otokom između dviju najvećih privrednih sile Azije predstavlja najopasnije žarište potencijalnog sukoba u toj regiji, a neki upozoravaju na to da bi u njega mogao biti uvučen čak i SAD.

Izvor: Agencije