Kineski lovci presreli američki avion

Kineski avioni toliko su se približili da je američki pilot bio primoran spustiti se da bi izbjegao sudar (Reuters)

Dva kineska borbena aviona presrela su američku izviđačku letjelicu, saopćio je Pentagon u srijedu.

Incident se dogodio u međunarodnom zračnom prostoru dok je američki avion bio na rutinskoj misiji izviđanja nad Južnim kineskim morem, kaže se u saopćenju.

Washington optužuje Peking za militarizaciju Južnog kineskog mora, prenosi Hina.

U saopćenju se dodaje da ministarstvo odbrane rješava to pitanje kroz vojne i diplomatske kanale.

Kako pišu neki američki mediji, kineski avioni toliko su se približili da je američki pilot bio primoran spustiti se da bi izbjegao sudar.

Američko ministarstvo odbrane ranije je saopćilo da je Kina  napravila 3.200 hektara teritorije na vještačkim otocima u Južnom kineskom moru.

Razvoj i naoružavanje

U novom izvještaju Pentagona navodi se da su se vlasti u Pekingu fokusirale na razvoj i naoružavanje vještačkih otoka kako bi ostvarili veću kontrolu u morskoj regiji bez oružanog sukoba.

Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država u detaljnoj procjeni izgradnje navodi da se na otocima Spartly sada nalazi više od tri kilometara puteva i nekoliko velikih luka u fazi izgradnje, ali i kanala i druge infrastrukture.

Na otocima su izgrađeni objekti kao što su radarski tornjevi, bunkeri, helikopterski aerodromi i pristaništa, navodi se u izvještaju.

Pentagon tvrdi da ubrzana izgradnja otoka ne daje Kini nova teritorijalna prava, ali navodi da nova oprema, oružje i nadzor mogu omogućiti Kini da dugoročno poveća prisutnost u Južnom kineskom moru.

Kineske vlasti navode da su sporne teritorije pod kontrolom Pekinga, kao i da su nove zgrade i infrastruktura izgrađeni za javnu upotrebu i podršku ribarima.

Izvor: Agencije