Kineski biskup uklonjen sa položaja

U Kini ima između 5,7 i 12 miliona katolika u zavisnosti da li se radi o vladinim ili nezavisnim podacima (Reuters)

Kineska državna katolička crkva oduzela je titulu novom biskupu Šangaja, koga je postavio Vatikan, i koji je odbio dalju saradnju s kineskim vjerskim vlastima, rekao je predstavnik te organizacije.

Thaddeus Ma Daqin je objavio da napušta Kinesku patriotsku katoličku asocijaciju (CPCA) tokom mise na kojoj je i osvećen, uz blagoslov pape, za pomoćnog biskupa u Šangaju, prošlog jula.

Ubrzo zatim on je odveden u biskupiju u tom gradu i ograničeno mu je kretanje, prenijeli su katolički mediji.

Predstavnik šangajske eparhije CPCA, koji nije želio da mu se spominje ime, potvrdio je AFP-u da je Ma uklonjen s tog položaja.

Ma je napuštajući državnu crkvu rekao da zbog svojih novih obaveza ne može više biti član asocijacije, što je izazvalo aplauze prisutnih u crkvi, prema tada objavljenom video snimku.

Spor s Vatikanom

Državna katolička crkva povela je istragu protiv Ma zbog “ozbiljnog kršenja” propisa biskupske konferencije Katoličke crkve Kine.

Peking je 1951. prekinuo odnose sa Vatikanom, kada je ovaj priznao vladu na Tajvanu, i osnovao vlastitu katoličku crkvu koja nije podređena papi.

Iako su dvije strane popravile odnose posljednjih godina kako se povećavao broj katolika u Kini, one su i dalje u sporu oko tog ako ima pravo da osvještava popove.

U Kini ima između 5,7 i 12 miliona katolika u zavisnosti da li se radi o vladinim ili nezavisnim podacima ilegalne crkve i oko polovine ide na tajne mise.

Vjernicima u Kini, osim Hong Konga i Makaoa, dopušteno je da posjećuju samo crkvu koju podržava država. Ta crkva priznaje papu kao duhovnog lidera ali odbacuje njegov autoritet kada se radi o posvećenju svećenika i biskupa.

Izvor: Agencije