Kineske zračne vježbe pored Japana

Avioni su proletjeli između japanskih otoka Miyako i Okinawa (Reuters)

Kineske zračne snage su objavile da je više od 40 njihovih bombardera i aviona lovaca letjelo kroz moreuz između japanskih otoka na putu ka vojnim vježbama u zapadnom Pacifiku.

Redovne dugometne vježbe u zapadnom Pacifiku i patrole iznad identifikacijske protuzračne zone iznad Istočnog kineskog mora se održavaju kako bi se zaštitio kineski suverenitet i nacionalna sigurnost, kazao je u nedjelju glasnogovornik kineskih zračnih snaga, Shen Jinke, navodi se u saopćenju objavljenom na internetskoj stranici ministarstva odbrane Kine.

Kina je izazvala osude Japana i Sjedinjenih Američkih Država 2013. godine kada je uvela Identifikacijsku zonu protuzračne odbrane (IZPO) nad Istočnim kineskim morem, gdje letjelice koje lete iznad tog područja moraju da se identificiraju kineskim vlastima.

Uloga patrola je da “pažljivo nadziru i procjenjuju strane vojne letjelice koje uđu u zonu protuzračnu odbrambenu zonu, da poduzmu mjere za odgovor na različite prijetnje na nebu i da zaštite nacionalni zračni prostor”, navodi se u saopćenju.

Letjelice Narodne oslobodilačke vojske su izvele vježbe nakon što su preletjele iznad moreuza Miyako, vodene površine između japanskih otoka Miyako i Okinawa, navodi se u saopćenju zračnih snaga.

Napeti odnosi

Ove vježbe dolaze u vrijeme kada Kina značajno nameće svoje stavove u teritorijalnom sporu u Južnom i Istočnom kineskom moru.

Kineske veze sa Japanom su u lošem stanju nakon dugogodišnjeg teritorijalnog spora zbog otočja u Istočnom kineskom moru, koje Kina naziva Diaoyu, a Japan Senkaku.

Dvije zemlje se također spore u vezi sa, kako Kina tvrdi, odbijanja Japana da preuzme odgovornost za svoju ratnu prošlost.

Kineska mornarica je često koristila moreuz Miyako, ključnu stratešku rutu za vojsku kao prolaz iz istočne Kine ka Pacifičkom okeanu.

Ranije ovog mjeseca su kineski bombarderi, lovci i avioni za razno upozoravanje te zračni tankeri letjeli kroz kanal Bashi, koji razdvaja Tajvan i Filipine, kako bi izveli vježbe u zapadnom Pacifiku.

Izvor: Agencije