Kineske kompanije prijetnja sigurnosti SAD-a

U izvještaju komiteta Kongresa preporučuje se da u kompjuterima Vlade SAD-a ne trebaju biti bilo kakve komponente iz dvije kineske kompanije (AFP)

Američke kompanije trebaju izbjegavati poslove sa dvije vodeće kineske tehnološke firme, jer one predstavljaju opasnost po nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država, upozorio je Komitet za obavještajna pitanja Kongresa.

Komisija je navela da američki zakonodavci trebaju blokirati sva spajanja i kupovine od strane firmi iz Kine, Huawei Technologies Ltd i ZTE Corp, koje su među najvećim svjetskim snabdjevačima telekomunikacijskih uređaja i mobilnih telefona.

Odražavajući zabrinutost SAD-a zbog kompjuterskih-cyber napada koji se dovode u vezu sa Kinom, u izvještaju se preporučuje da u kompjuterima Vlade SAD-a ne trebaju biti bilo kakve komponente iz te dvije kineske kompanije, jer bi i to moglo predstavljati rizik za špijunažu.

“Kina ima sredstva, mogućnosti i motive da koristi te telekomunikacijske kompanije za maliciozne ciljeve”, kaže se u izvještaju koji će biti zvanično objavljen u ponedjeljak.

Te preporuke su rezultat jednogodišnje istrage, uključujući i kongresno saslušanje prošlog mjeseca u kojem su svjedočili visoki predstavnici dviju kineskih kompanija, koji su negirali da one predstavljaju opasnost po nacionalnu sigurnost SAD-a.

Predizborna kampanja

Jedan od američkih direktora jedne od kompanija rekao je da su firme sarađivale sa istražiteljima i branio je poslovanje kineskih kompanija. Huawei je svjetski priznata kompanija kojoj se vjeruje, rekao je William Plummer, potpredsjednik za vanjske poslove kompanije.

Prije objavljivanja izvještaja, predstavnik kineskog Ministarstva vanjskih poslova rekao je kako investiranje kineskih telekomunikacijskih kompanija u SAD pokazuje da dvije zemlje imaju obostrano korisne odnose.

“Mi se nadamo da će SAD učiniti više kako bi to bilo u korist obje zemlje, a ne suprotno”, rekao je predstavnik Hong Lei.

Izvještaj Komiteta će najvjerovatnije poslužiti kao materijal u predsjedničkoj kampanji u kojoj se kandidati takmiče u spremnosti da se obračunaju sa kineskim kršenjima trgovinske i tržišne prakse.

Republikanac Mitt Romney je posebno isticao da će biti strožiji prema Kini zbog njenog manipuliranja domaćom valutom i navodnih krađa intelektualne svojine od strane kineskih firmi.

Preporuke komiteta Kongresa će vjerovatno ugroziti ambicije Huaweija i ZTE-a u širenju poslova u SAD-u. Njihovi proizvodi se koriste u velikom broju zemalja, uključujući i zapadne. Obje kompanije su negirale da su pod utjecajem komunističkih vlasti.

“Istraga je zaključila da su rizici povezani sa nabavljanjem opreme od Huaweija i ZTE-a u SAD-u kritični za infrastrukturu i da bi mogli ugroziti suštinske interese nacionalne sigurnosti”, kaže se u izvještaju.

Brojne optužbe

Komisija je navela da je primila informacije od industrijskih stručnjaka i sadašnjih i bivših zaposlenih u Huaweiju, koji sugeriraju da ta firma možda krši američke zakone. Kaže se da će komitet proslijediti te navode američkoj Vladi radi daljnje analize i moguće istrage.

U izvještaju se spominju navodi o kršenju imigracionih propisa, podmićivanju i korupciji, kao i o “obrascima i praksi” kako Huawei koristi piratski softver u njenim američkim postrojenjima.

Huawei je privatna kompanija koju je osnovao jedan bivši kineski vojni inženjer i koja je poslije brzog rasta postala drugi najveći svjetski proizvođač telekomunikacijske opreme.

Ona posluje u 140 zemalja. ZTE je četvrti u svijetu proizvođač mobilnih telefona. I dok je njihov posao u prodaji mobilnih uređaja doživio procvat u SAD-u, strahovanja od špijunaže su ograničila te kompanije u širenju infrastrukturne mreže na američkom kontinentu.

U izvještaju se kaže da kompanije nisu pružile odgovore o svojim odnosima i podršci koju uživaju od kineske Vlade i detaljne informacije o operacijama u SAD-u. Kaže se da Huawei, posebno, nije pružio podrobne informacije uključujući svoju korporativnu strukturu, historiju, finansijske aranžmane i sistem upravljanja.

Izvor: Agencije