Kineske 6G mreže – realnost ili propagandni trik

Osnovna razlika između 5G i 6G je ta što 6G planira uvesti i satelitsku komponentu, koja bi se realizovala implementacijom odgovarajuće telekomunikacione opreme na visinama od oko 20 kilometara iznad Zemlje (EPA)

Skorašnja objava Kine da je uspješno lansirala u svemir prvi 6G satelit na svijetu, kako bi testirala tu tehnologiju, iznenadila je mnoge. S obzirom da su 5G tehnologija i mobilne mreže pete generacije tek od prošle godine počele da se šire svijetom, uglavnom dosta sporo, javnost nije bila sigurna da li je Kina u tajnosti već razvila novu generaciju, bez velikog govora o tom, ili se ipak radi o propagandnom triku Pekinga.

Petar Popovski, profesor na Univerzitetu u Aalborgu i član Danske akademije za tehničke nauke, ističe da on u ovoj fazi više voli koristiti izraz post-5G, nego 6G, s obzirom da još ne postoji standard za 6G tehnologiju koji je objavila relevantna organizacija za standardizaciju, te dodaje da je istraživanje o 6G tek počelo u vrijeme kada 5G postaje dostupan širom svijeta. Čak se i dijelovi i nadogradnja 5G i dalje standardizira, odnosno taj proces još nije gotov, govori profesor Popovski.

On pojašnjava da se izraz “xG”, bez obzira da li se radi o 4G, 5G ili 6G, može usko shvatiti kao specifičan set standarda, ili u širem smislu, kao paradigmu povezanosti, odnosno da se ne radi o samo nekom uređaju, te da moraju postojati međunarodni prihvaćeni standardi kako bi tvrdnje poput ove kineske bile relevantne.

Ono što jeste istina jeste da je satelitska komunikacija, poznata i kao nezemaljska komunikacija, te njena integracija sa 5G i drugim zemaljskim tehnologijama, subjekt intenzivnog istraživanja i razvoja i standardizacije, napominje profesor Popovski

“Tako da u nekom smislu, satelitska komunikacija može biti reklamirana kao post-5G povezanost, ali to ne znači da postoji puni komercijalni standard kojeg podržava veliki broj proizvođača i korisnika koji ga priznaju kao ‘6G satelitska komunikacija'”.

Primjer iz prošlosti

Slična stvar se desila u prošlosti, u periodu kada opća javnost vjerovatno nije bila toliko zainteresirana za mobilne G mreže, kaže, te navodi primjer od prije 15-ak godina kada je je DoCoMo u Japanu najavio da su izgradili i testirali 4G sistem, iako je 4G standard još bio u razvoju.

Konsenzusa o tome šta će 6G biti u svakom slučaju još nema, ali dijelom će ta tehnologija riješiti neispunjena obećanja 5G, poput kašnjenja protoka podataka i pouzdanosti.

“Međutim, postoje dva trenda koja postaju jasnija. Vještačka inteligencija (AI) i Mašinsko učenje (MU) će igrati značajnu ulogu u dizajniranju i operaciji 6G sistema. A dodatni novi faktor će biti precizna lokalizacija, do nivoa centimetra ili još preciznije, što će biti korišteno u pametnim fabrikama, unaprijeđenoj realnosti, bolnicama i tako dalje”, navodi profesor Popovski.

5G u BiH i regiji

I dok Kina očito uveliko radi na razvoju šeste generacije mobilnih mreža, Bosna i Hercegovina je tek prošle godine dobila 4G+ mrežu koja još nije široko rasprostranjena, pa je pitanje kada će aktuelna generacija biti dostupna u BiH, ali i svugdje prisutna u regiji.

Slično kao i u slučaju prethodnih generacija celularnih mobilnih mreža, osnovni uvjet za njihovu implementaciju je rješavanje problema vezanih za alokaciju odgovarajućeg spektra 5G tehnologiji, kaže dr. Njemčević.

“To je proces koji u našoj zemlji poprilično dugo traje i generalno usporava uvođenje novih generacija pomenutih mreža”.

S obzirom da je vremenski razmak između uvođenja novih generacije mobilnih mreža u prosjeku oko 10 godina, što je period potreban da se povrati investicija u prethodnu generaciju, te da instalira nova infrastruktura, zbog prethodnog, kao i problema vezanih za dodjelu spektra, za očekivati je da u BiH u skorijem periodu neće biti komercijalno dostupne 5G mreže (iako testne 5G platforme već danas postoje i u BiH).

Kada je riječ o regiji, prema riječima predstavnika Huawei u BiH, ”od sljedeće godine očekuje se da će sve više i više zemalja završiti frekvencijske akcije upotrebe 5G za pružatelje telekomunikacijskih usluga i tada implementacija može započeti.”

Doc. dr. Pamela Njemčević sa Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu napominje da je 5G u komercijalnoj fazi implementacije širom svijeta, što znači da je faza istraživanja u sklopu 5G u značajnoj mjeri urađena. Zbog toga, dodaje, u ovom trenutku, velike kompanije sa dobrim inovacijskim i razvojnim mogućnostima, već rade istraživanja na razvoju 6G, s ciljem da i 6G tehnologija, kada dođe vrijeme, bude spremna za implementaciju.

Stoga, , kaže, sada je pravo vrijeme za istraživanja u sklopu razvoja 6G.

“Pri tome, osnovna razlika između 5G i 6G je ta što 6G planira uvesti i satelitsku komponentu, koja bi se realizovala implementacijom odgovarajuće telekomunikacione opreme na visinama od oko 20 kilometara iznad Zemlje. Na taj način se planira proširiti zemaljska mreža, te realizovati globalno pokrivanje, prije svega u područjima koja nemaju zemaljsku infrastrukturu (okeani, pustinje, prašume..). Zbog toga je eksperimentisanje koje se trenutno obavlja u Kini, veliki korak naprijed prema objedinjavanju zemaljskih i satelitskih mobilnih komunikacija, te prema razvoju 6G”, pojašnjava stručnjakinja Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu.

Huawei i razvoj

Kineski telekomunikacijski div Huawei vodeća je kompanija u svijetu u proizvodnji 5G opreme, a kako se već nekoliko godina nalazi pod pritiskom administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa da se ograničili ili potpuno zabrani oprema ove kompanije, što Washington traži i od svojih međunarodnih partnera, moglo bi se očekivati da razvoj naredne generacije mobilnih mreža bude kasnio.

Kako kaže dr. Njemčević, prema informacijama koje su dobijene od lokalnih zastupnika Huaweija, ”do sada nijedna članica Evropske unije nije isključila Huawei iz njihove izgradnje 5G mreže u potpunosti. Suprotno tome, mnoge zemlje EU-a (Austrija, Hrvatska, Finska, Mađarska, Njemačka, Španija…) su otvorene za implementaciju Huawei opreme, u prilog čemu govori i činjenica da u Evropi postoji gotovo 50 komercijalnih 5G mobilnih mreža, sa oko 70 posto opreme firme Huawei.”

Kada je riječ o blokadama u SAD-u, one su odraz problema koje SAD ima sa uvođenjem 5G, a koji su najvjerovatnije uzrokovani činjenicama da SAD nema dovoljnu širinu slobodnog frekvencijskog resursa za 5G, te nema dovoljno razvijenu fiberoptičku infrastrukturu neophodnu za backhaul u 5G, dodaje.

Pomenute nedostatke SAD “maskira” pričom o nepouzdanim isporučiocima 5G, što izaziva značajno usporavanje uvođenja 5G mreže, navodi dr. Njemčević.

Međutim, sve prethodno ima primarno komercijalne posljedice, te praktično ne utiču na razvoj 6G.

“Što se tiče razvoja 6G mreže, on je očigledno već u toku, pri čemu se, i ovog puta, Kina nametnula kao lider u njenom razvoju”, govori stručnjakinja ETF-a.

Pitanje zdravlja

Danas aktuelna 5G tehnologija se uoči implementiranja širom svijeta suočavala s optužbama da izaziva brojne zdravstvene posljedice, a kako se pojava korona virusa desila u istoj godini masovne pojave 5G mreža, na društvenim mrežama su česte optužbe da je upravo peta generacija mobilnih mreža “krivac” za pandemiju. Slične optužbe su upućivane i za ranije generacije mreža, a do sada nije naučno utemeljena ni jedna takva tvrdnja.

Optužbi, kada 6G bude dostupan, zasigurno neće nedostajati.

Svaka nova tehnologija kod pojedinaca izaziva određeni strah, pa postoji mogućnost da se taj aspekt sigurnosti dovede u pitanje i kod 6G mreža, kaže dr. Njemčević.

Naime, u 5G i u 6G (u slučaju rada na frekvencijama iznad 10 GHz) potencijalno postoje problemi vezano za elektromagnetno zračenja, koji su drugačiji u odnosu na klasične mobilne komunikacije (koje koriste niže opsege), jer se komunikacija realizira vrlo usmjerenim elektromagnetnim snopovima koji predstavljaju potencijalnu prijetnja za oči.

Međutim, globalna industrijska asocijacija GSMA, Svjetska zdravstvena organizacija ili UN-ova međunarodna telekomunikacijska organizacija, prije lansiranja bilo koje tehnologije, obavljaju brojna istraživanja o njihovom utjecaju na ljudsko zdravlje, te izdaju preporuke čijim uvažavanjem bi se negativni utjecaju tehnologija na ljudsko zdravlje trebao isključiti, dodaje.

“Tako je bilo u slučaju 5G, a tako će zasigurno biti i u slučaju 6G”, ističe stručnjakinja za telekomunikacije.

Izvor: Al Jazeera