Kineska vojska započela vojne vježbe u blizini Hong Konga

Dosta putnika imalo je problema da se probiju kroz učesnike protesta koji su sjedili na podu (EPA)

Saobraćaj na međunarodnom aerodromu u Hong Kongu u utorak je ponovo obustavljen, nakon što su zbog teškoća uzrokovanih novim valom protesta nadležni zaustavili prijavu putnika za letove, a na društvenim mrežama pojavili su se snimci na kojima se vide oklopni transporteri Narodne policije kako idu ka lokaciji u Šenženu gdje se održavaju vježbe, prenosi Tanjug vijest AP-a. 

Zvanični Peking navodi da su vojska i jedinice obavještajnih službi počele velike vojne vježbe, koje nikako nisu povezane sa uličnim neredima, a koje se održavaju u Šenženu, udaljenom 25 kilometara od Hon Konga. 

Američki CNBC prenosi da je službeni list Komunističke partije Kine People daily objavio na društvenim mrežama da je Narodna oružana policija u Šenženu spremna da spreči “nerede, uznemiravanja, veliko nasilje i zločin i pitanja socijalnog osiguranja u vezi s terorizmom”.

Kako dalje navodi CNBC, u kineskom izdanju Global Timesa jutros je objavljena vest da “ukoliko hongkonški demonstranti ne mogu da pročitaju signal o naoružanoj policiji koja se okuplja u Šenženu, oni traže samouništenje”.

Aerodrom je u utorak ujutro otvoren za saobraćaj nakon što je njegova uprava u ponedjeljak otkazala sve letove regujući na višednevne protuvladine mirne proteste na aerodromu.

No, nešto kasnije, demonstranti su se ponovo počeli okupljati u holu aerodromske zgrade, a AP je izvijestio da je dosta putnika imalo problema da se probiju kroz učesnike protesta koji su sjedili na podu.

Al Jazeerin reporter iz Hong Konga Rob McBride tvrdi da uposlenici aerodrome pokušavaju zavesti red.

“Neki od demonstranata pozivaju na scenario od ponedjeljka, ali broj demonstranata je znatno manji nego jučer”, tvrdi McBride.

Saobraćaj na aerodromu uspostavljen je u utorak u šest sati ujutro po lokalnom vremenu (ponoć po srednjoevropskom), kada je najavljeno da će uprava u koordinaciji sa avionskim kompanijama nastojati sve dolazne i odlazne letove maksimalno uskladiti ovisno o kapacitetima, pa će neki letovi morati biti otkazani, dok će neki kasniti.

Hongkonška nacionalna aviokompanija Cathay Pacific saopštila je da je u utorak otkazala više od 200 dolaznih i odlaznih letova.

Ozbiljan izazov vlasti u Pekingu

Sve nasilnijim protestima zahvaćeni Hong Kong potonuo je u najozbiljniju političku krizu u proteklih nekoliko desetljeća te predstavlja ozbiljan izazov centralnoj vlasti u Pekingu, koja tvrde kako su protesti počeli pokazivati „prve naznake terorizma“.

Protesti su počeli 9. juna protiv prijedloga zakona o kaznenom izručenju u Kinu, koji je u međuvremenu povučen, no protesti su se nastavili te prerasli u zahtjeve za većom demokratijom.

Protuvladini protesti održavaju se na različitim lokacijama širom azijskoga finansijskog centra, uključujući i međunarodni aerodrom, čija je uprava u ponedjeljak otkazala sve letove, za što je optužila demonstrante.

No, pravi razlog potpunog otkazivanja letova nije jasan, budući da su demonstranti okupljeni na dolaznom terminalu hongkongškog aerodroma bili mirni.

Većina ih je napustila aerodrom kratko iza ponoći u ponedjeljak, da bi ih u utorak ujutro, peti dan mirnih protesta na aerodromu, ostalo oko 50-ak.

Međunarodna zračna luka u Hong Kongu na osmom je mjestu u svijetu po putničkom prometu, bilježeći 73 miliona putnika godišnje.

Izvor: Al Jazeera i agencije