Kineska sonda prikupila uzorke sa površine Mjeseca

Ako uspije, Kina će biti tek treća zemlja koja je prikupila uzorke sa Mjeseca, nakon SAD-a i Rusije (EPA)

Kineska svemirska sonda koja je poslana u misiju proučavanja do sada neistraženog dijela Mjeseca dovršila je prikupljanje uzoraka i u toku su pripreme za slanje prvih uzoraka sa Mjeseca nakon četiri desetljeća, objavljeno je u Pekingu.

Kina je uložila milijarde u svemirski program koji vodi vojska, s nadom da će do 2022. godine imati svemirsku stanicu s ljudskom posadom i da će poslati ljude na Mjesec, prenosi Hina. pozivajući se na AFP.

Letjelica Chang'e-5, nazvana po kineskoj mitskoj mjesečevoj božici, sletjela je na Mjesec u utorak i dovršila prikupljanje uzoraka stijena i tla, objavila je Kineska nacionalna svemirska uprava CNSA.

Letjelica je trebala prikupiti dva kilograma materijala iz područja poznatog kao Oceanus Procellarum – velike ravnice od lave, prema naučnom listu Nature.

Treća zemlja koja je prikupila uzorke sa Mjeseca

Naučnici se nadaju da će im uzorci pomoći u novim spoznajama o porijeklu Mjeseca, njegovom formiranju i vulkanskim aktivnostima na površini.

Državni mediji objavili su ove sedmice da se letjelica priprema za 48 sati zadataka na Mjesečevoj površini.

Ako uspije, Kina će biti tek treća zemlja koja je prikupila uzorke sa Mjeseca, nakon SAD-a i Rusije u 1960-im i 1970-im.

To je prvi pokušaj od sovjetske misije Luna 24 u 1976. godini.

CNSA je u četvrtak objavila da je Chang'e-5 dovršio prikupljanje uzoraka i uspješno ih do srijede navečer pospremio u poseban rezvoar.

“Naučno pretraživanje provedeno je kako je planirano”, objavila je svemirska agencija, ne objavljujući druge podatke.

Uzorci bi se trebali vratiti na Zemlju u kapsuli programirnoj za slijetanje na područje kineske unutrašnje Mongolije, na sjeveru zemlje, početkom decembra, prema Američkoj svemirskoj agenciji – NASA.

Izvor: Agencije