Kineska mornarica aktivna, američka ‘oboljela’

I na nosaču aviona 'Ronald Reagan' postoji 'nekolicina' slučajeva pozitivnih na COVID-19 (EPA)

Dok su se oružane snage Sjedinjenih Američkih Država suočavale s kontroverzom izazvanom korona virusom na jednom od američkih nosača aviona u vodama Pacifika, kineska armija ponovo se aktivirala u Južnokineskom moru.

Na sajtu kineske vojske tokom protekle sedmice objavljeno je nekoliko članaka o opsežnim vježbama pomorskih snaga i potapanju jednog vijetnamskog ribarskog broda, također najavljujući pojačan angažman vojne industrije u Wuhanu, gradu iz kojeg je potekla pandemija korona virusa, prenosi Tanjug.

Mornaričke vježbe u Južnokineskom moru odigrale su se nedugo nakon što je kroz te vode prošao američki nosač aviona Theodore Roosevelt, koji je trenutno usidren na Guamu, nakon što je na njemu otkriveno više od 170 slučajeva zaraze korona virusom.

Oboljeli na nosačima aviona

Kapetan tog nosača aviona prošle sedmice smijenjen je nakon što je u medije dospio sadržaj poruke u kojoj je zatražio hitne mjere za zaštitu života članova svoje posade, prenosi CNN.

Jedan zvaničnik Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država rekao je tada da na nosaču aviona Ronald Reagan, drugom američkom ratnom brodu tog tipa koji je u Pacifiku, također postoji “nekolicina” slučajeva pozitivnih na COVID-19, a plovilo je trenutno u Japanu zbog radova na održavanju.

Američka mornarička baza u Sasebu (Japan) prijavila je prvi slučaj zaraze korona virusom, a zaraženih ima i u američkim vojnim ispostavama u Južnoj Koreji.

Američko Ministarstvo odbrane tvrdi da je u redovima vojske SAD-a više od 1.500 zaraženih.

Izvor: Agencije