Oglasi

Kineska kompanija počela treću fazu testiranja vakcine

Državna farmaceutska kompanija Sinopharm počela je treću fazu testiranja vakcina za bolest COVID-19 na oko 15.000 dobrovoljaca.
Do sada za komercijalnu upotrebu nije odobrena nijedna vakcina za COVID-19EPA

Kineska državna farmaceutska kompanija Sinopharm počela je u Abu Dhabiju provoditi treću fazu testiranja vakcina za bolest COVID-19 na oko 15.000 dobrovoljaca, potvrdile su vlasti glavnog grada Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Testiranje na ljudima provodi se u saradnji kineske Nacionalne biotehničke grupacije (CNBG), koja je dio Sinopharma, kompanije Grupa 24 iz Abu Dhabija i Ureda za zdravstvo tog grada.

Studija, koja se provodi od srijede, prva je na svijetu u kojoj u trećoj fazi testira "neaktivnu" vakcinu, pojasnio je Ashis Koshy, direktor u kompaniji G24 zadužen za zdravstveni sektor.

"Neaktivna" vakcina sastoji se od uzgojenih virusnih čestica, bakterija ili drugih patogena koji gube sposobnost izazivanja bolesti.

Na ljudima se testiraju 23 vakcine

S druge strane, postoje i vakcine sa živim, ali oslabljenim patogenima.

"Neaktivna" vakcina koristi se u tretiranju bolesti poput gripe i vodenih kozica.

Do sada za komercijalnu upotrebu nije odobrena nijedna vakcina za COVID-19.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), trenutno se na ljudima testiraju 23 potencijalne vakcine.

Tri vakcine su ušle u treću fazu, u kojoj se provjerava efikasnost.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.