Kineska i ruska digitalna špijunaža rizik za Holandiju

Washington je ranije poručio da je Huawei u potpunosti podređen kineskoj državi (EPA)

Holandska služba sigurnosti (AIVD) savjetovala je Vladu da ne koristi tehnologije iz zemalja koje vode aktivne kampanje hakerskih napada na Holandiju, kao što su Kina i Rusija.

Ova preporuka dolazi u trenutku kada holandska Vlada razmatra opcije za novu telekomunikacijsku mrežu 5G za naredne godine i nastoji zamijeniti domaću mrežu za servis hitnih službi, poznat kao C2000, prenosi Reuters.

AIVD je označio kineske i ruske pokušaje digitalne špijunaže kao veliki sigurnosni rizik, prenosi Tanjug.

“Nepoželjno je da Holandija razmjenjuje osjetljive informacije ili da naši vitalni procesi zavise od hardvera ili softvera kompanija iz zemalja koje vode aktivne cyber programe protiv holandskih interesa”, navodi AIVD u svom godišnjem izvještaju.

Ograničavanje pristupa

Holandski premijer Mark Rutte odbio je isključiti mogućnost poslovanja s kineskim kompanijama koje razvijaju nove tehnologije, čak i u situaciji kada holandski ključni saveznici, SAD i Australija, ograničavaju pristup kineskom Huaweiju mobilnoj mreži nove generacije na nacionalno-sigurnosnoj osnovi.

Washington je ranije poručio da je Huawei u potpunosti podređen kineskoj državi, upozorivši da njegova mrežna oprema može sadržavai pristup kompjuterskim sistemima ili šifriranim podacima koji zaobilaze uobičajene sigurnosne mehanizme, a što otvara mogućnost za cyber špijunažu.

Huawei je na ovo odgovorio da je takva zabrinutost bez osnova, prenosi agencija.

Izvor: Agencije