‘Kineska bolest’ izazvala paniku u Islamskoj Republici

Turistički sektor trpi velike gubitke zbog otkazivanja mnogih turističkih tura (IPA)

Nakon što je obustavljena nastava u nekoliko iranskih pokrajina zbog sve većeg broja smrtnih slučajeva i novih slučajeva zaraze korona virusom, vlasti su uvele oštrije mjere predostrožnosti kako bi se spriječilo širenje nove bolesti, dok su veliki gradovi “paralizirani”.

Samo što su zatvorena biračka mjesta na nedavnim parlamentarnim izborima, mediji i društvene mreže počeli su utrku u objavljivanju vijesti o žrtvama korona virusa i njegovim posljedicama po živote građana, na koje je “kineska bolest”, kako je zovu Iranci, počela ostavljati sve više traga.

Broj smrtno stradalih od posljedica zaraze novim tipom korona virusa u Iranu porastao je na 12 nakon što je pet osoba preminulo u ponedjeljak ujutro, dok je ukupan broj zaraženih porastao na 47, što je navelo susjedne zemlje da zatvore granične prelaze s Iranom.

Odluka zemalja iz susjedstva izazvala je negativne reakcije kod građana Irana, koji osuđuju iranske vlasti jer područja pogođena virusom nisu stavljena pod izolaciju, zbog čega su zemlje iz susjedstva stavile “cijeli Iran pod karantin”, navodi se u tvitu istraživača i aktiviste Siavasha Fallaha Bora.

Ekonomija ne trpi mnogo zbog sankcija

Kao dio napora u borbi protiv širenja virusa, iranske vlasti obustavile su nastavu u nekoliko pokrajina, posebno u gradu Qomu, iz kojeg se virus počeo širiti, u periodu od dva dana do sedmice, a odgođena su i sportska takmičenja i otkazane sve kulturne aktivnosti.

Osim obrazovnih i sportskih institucija, odluka o obustavi rada proširila se i na kulturne institucije, poput kina i pozorišta.

Turistički sektor trpi velike gubitke zbog otkazivanja mnogih turističkih tura koje su trebale stići u zemlju za tri sedmice, kada se obilježava iranska Nova godina.

Osim smanjenja broja letova između Irana i pojedinih zemalja, nakon što su potvrđeni slučajevi zaraze korona virusom kod putnika koji su iz Irana doputovali u Liban, Kanadu i Tursku, ekonomski istraživač Maytham Radbur potvrdio je da će posljedice virusa na iransku ekonomiju biti ograničene zbog sankcija, koje inače ograničavaju iransku trgovinsku razmjenu sa stranim zemljama.

Prema njegovim riječima, iranska ekonomija, koja je zatvorena i stagnira već neko vrijeme zbog američkih sankcija, neće mnogo trpjeti, čak i uz smanjenje cijena nafte, zbog pada njenog izvoza.

Teheran i Qom nisu pod karantinom

Iako je predložena opcija da se Teheran i Qom stave pod karantin, Ministarstvo zdravstva do ovog trenutka nije provelo plan, niti je zatvorilo sveta mjesta širom zemlje, što je izazvalo brojne kritike jer nisu preduzeti praktični koraci za ograničavanje širenja virusa.

Ministarstvo zdravstva također je odredilo jedan broj bolnica za pružanje usluga osobama zaraženim virusom u svim pokrajinama, od kojih je 14 u Teheranu.

U tom kontekstu vlasti su savjetovale građanima da ostanu u svojim domovima i ne posjećuju javna mjesta, osim u slučaju prijeke potrebe i nakon provođenja neophodnih preventivnih mjera.

Također je počela podjela maski i dezinfekcija stanica metroa i drugih javnih mjesta.

Gradonačelnik Teherana Pirouz Hanachi saopćio je da se javna mjesta u prijestonici, uključujući vozila javnog prevoza i podzemne stanice, svake večeri peru i dezinficiraju kako bi se spriječilo širenje virusa.

Ministarstvo zdravstva preduzelo je i preventivne mjere na aerodromima i graničnim prelazima kako bi se testirali sumnjivi slučajevi zaraze smrtonosnim korona virusom i stavili u karantin u periodu dvije sedmice.

Komisija za borbu protiv virusa

Iranski predsjednik Hassan Rouhani izdao je predsjedničku naredbu za formiranje Nacionalne komisije za borbu protiv širenja virusa.

Mino Mahrez, članica Nacionalne komisije za zarazne bolesti Ministarstva zdravstva, otkriva da postoji pretpostavka da se virus prenio preko kineskih radnika u Qomu.

Ministar zdravstva Saeed Namaki potvrdio je da je jedan od smrtnih slučajeva u gradu bio trgovac koji je prethodno posjetio Kinu preko treće zemlje.

U tom kontekstu potpredsjednik Odbora za zdravstvo iranskog parlamenta Mohammad Hossein Qurbani optužio je aviokompanije da se ne pridržavaju preporuka Ministarstva zdravstva o obustavi letova iz Kinu i u nju, naglašavajući da je virus ušao u Iran zbog kontinuiranih letova iz Kine i istočne Azije.

Virus se nije zaustavio među općom populacijom jer su posljednjih dana počele pristizati brojne vijesti da su među zaraženima i zvaničnici, među kojima su načelnik Distrikta 13 i jedan od pomoćnika načelnika Distrikta 15 u Teheranu, zatim kandidati okruga Rasht na nedavnim parlamentarnim izborima Ali Aghazadeh i Mohamad Ali Ramadani, kao i nekoliko medicinskih radnika i sportista.

Nestašica i enormne cijene maski

Iako je zatvoren jedan broj apoteka koje su iskoristile potrebu građana za maskama i sredstvima za dezinfekciju kako bi podigle cijene, i dalje postoji velika potreba za tom medicinskom opremom, koje gotovo i nema, posebno u siromašnim dijelovima zemlje.

Službeni mediji također su izvijestili o zapljeni određenog broja skladišta u Teheranu i Qomu koje su vlasnici koristili za monopolizaciju tržišta.

U elitnim dijelovima na sjeveru glavnog grada maske se na crnom tržištu nude po cijenama koje su 100 puta više od njihove stvarne vrijednosti.

Cijena kutije dječijih maski skočila je s približno dva dolara, prije pojave korona virusa, na otprilike deset dolara u prvom danu proglašavanja dva smrtna slučaja u Qomu, a nedavno su porasle na 20 dolara u području Sa'adat Abad, na sjeveru Teherana.

Izvor: Al Jazeera